A bélrák a harmadik leggyakoribb rákfajta a világon, évente sokan halnak bele annak ellenére, hogy szűrés és a kezelés is sokat fejlődött az elmúlt években. A prevenció továbbra is fontos tényező a betegség esetében, és az étrend az egyik legfontosabb ebből a szempontból.
A vörös és a feldolgozott húsok nagyobb rákkockázattal járnak, míg a rostban gazdag ételek csökkentik a kockázatot. A csaknem 80 000 férfit és több mint 93 000 nőt bevonó tanulmány megállapította, hogy azok a férfiak, akik a legtöbb egészséges növényi alapú ételt fogyasztották, azoknál 22%-kal alacsonyabb a bélrák kockázata. A nők esetében ilyen megállapítást nem találtak a kutatók. A tudósok úgy vélik, hogy a háttérben a zöldségek és a gyümölcsök antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai állhatnak.