A növényi alapú étrenddel a férfiak csökkenthetik a bélrák kialakulásának kockázatát

2022. december 02.
45.3341
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A növényi alapú étrend - azaz a vegán - számos pozitív hatással bír, elég csak a szénlábnyomunk csökkentésére gondolni, de mindezek mellett most egy kiterjedt tanulmány kimutatta, hogy a zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonákkal, diófélékkel és hüvelyesekkel gazdag növényi alapú étrend több mint ötödével csökkentheti a bélrák kockázatát a férfiaknál.

A bélrák a harmadik leggyakoribb rákfajta a világon, évente sokan halnak bele annak ellenére, hogy szűrés és a kezelés is sokat fejlődött az elmúlt években. A prevenció továbbra is fontos tényező a betegség esetében, és az étrend az egyik legfontosabb ebből a szempontból.

A vörös és a feldolgozott húsok nagyobb rákkockázattal járnak, míg a rostban gazdag ételek csökkentik a kockázatot. A csaknem 80 000 férfit és több mint 93 000 nőt bevonó tanulmány megállapította, hogy azok a férfiak, akik a legtöbb egészséges növényi alapú ételt fogyasztották, azoknál 22%-kal alacsonyabb a bélrák kockázata. A nők esetében ilyen megállapítást nem találtak a kutatók. A tudósok úgy vélik, hogy a háttérben a zöldségek és a gyümölcsök antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai állhatnak.
tanulmány kimutatta, hogy a zöldségekkel, teljes kiőrlésű gabonákkal, diófélékkel és hüvelyesekkel gazdag növényi alapú étrend több mint ötödével csökkentheti a bélrák kockázatát a férfiaknál.'>
3 hozzászólás

inkognito

1 éve, 6 hónapja

Attól a sok vegyszertől is lehet bajunk, egyik se jobb a másiknál.

válasz erre

Porthos

1 éve, 6 hónapja

Az még oké hogy eszek sok zöldséget, elfogadom. De hogy leváltsam az étrendem... Nekem elképzelhetetlen az életem hús nélkül.

válasz erre

betyár

1 éve, 6 hónapja

Biztos nem leszek zöldség evő.

válasz erre