A nőknél négyszer nagyobb az autoimmun betegségek aránya, mint a férfiaknál

2024. február 02.
9.4051
csirkee profilja, adatai
csirkee
Egy friss tanulmány szerint a nőknél sokkal nagyobb az esély arra, hogy autoimmun betegség alakuljon ki, mint a férfiaknál és erről állítólag az X kromoszóma tehet, ugyanis az X kromoszóma nagyobb, mint az Y, és sokkal több gént tartalmaz, amelyek fehérjéket kódolnak.
 

Az embereknek kétféle nemi kromoszómája van : X és Y, a nők esetében kettő db X, a férfiak esetében X-ről és Y-ról beszélhetünk. Egy friss tanulmány szerint a két X-kromoszómával rendelkező emberekben megnőhet a fehérjetermelés, ezért szükség van az egyik kromoszóma "elhallgatására". Az RNS hosszú molekulája - a DNS genetikai rokona - Xist néven hajtja végre ezt az elhallgatást.

Kiderült azonban, hogy sok fehérje hajlamos a Xist-hez tapadni, és ezek a nagy RNS- és fehérjekomplexek hajlamosíthatják a nőstényeket autoimmun betegségekre. Ennek az az oka, hogy a komplexek olyan immunreakciót indíthatnak el, amelyben a szervezet antitesteket termel a benne lévő fehérjék ellen. Ezek az eredmények tehát új utakat nyithatnak meg az autoimmun betegségek kezelésének kutatásában.
4 hozzászólás

Kisfaludy82

1 hónapja, 1 napja

Ez is egy ilyen újkori betegség. Nagyon sok ilyen jött elő az utóbbi néhány évtizedben.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 1 napja

Milyen durva hogy férfi és nő között ilyen különbség van sejtszinten. meglepett smiley

válasz erre

zender

1 hónapja, 1 napja

Nekem nincs is a szűk baráti körömben férfi ismerősöm aki autoimmunos lenne, nőből meg kettő is. Hát akkor ezért.

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 1 napja

Az de durva! meglepett smiley

válasz erre