A Nokia X

2014. február 24.
1.0171
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Figyelem! Ez a hír a régi androgeek rendszerből lett átmentve, ezért képek és szövegformázások hiányozhatnak belőle!
scrn profilja, adatai
scrn
A Nokia X, X+, valamint XL típusú készülékekből álló család bemutatása alatt Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója nem félt az Android szó kimondásától, bár arra nagyon figyelt, hogy a Google rendszerét csak az alkalmazások kapcsán ejtse ki a száján.

Elop a barcelonai bemutatón azt viszont egyértelművé tette, hogy az X sorozat ereje az androidos alkalmazások futtatásának képességében rejlik, bár az némileg összezavarhatja majd a vásárlókat, hogy ezeken a mobilokon sem a Play Áruház, sem a Google-hoz kapcsolódó egyéb szolgáltatás nem elérhető és magát a rendszert is Nokia X Sofware Platformnak nevezték el.

[caption id="attachment_8381" align="aligncenter" width="630"] Letisztult, szép Lumia stílusjegyekkel[/caption]

Helyette kőkeményen a Microsoft megoldásairól szólt a bemutató, ami a tavalyi felvásárlás, és a jövőbeli együttműködés fényében tejességgel logikus lépés. A Microsoft szolgáltatásai a ma bemutatott mobil esetében többször felmerültek, sőt, a Nokia X készülékek vásárlói egy hónapra szóló, vezetékes és mobilhívásokat tartalmazó Skype kupont, valamint 10 gigabájt OneDrive tárhelyet kapnak ajándékba. Az elmúlt napokban átmárkázott OneDrive az összes mobilnak fontos eleme, ahogy a Bing alapú keresők is.

A Nokia X egy rendkívül érdekes keveréke a Nokia, a Microsoft és Android világának, amit a gyártó az Asha és a Lumia széria közé szeretne beékelni. Erre rímelnek a visszafogott hardveres képességek, az alacsonyan tartott ár, hiszen mindhárom készülék a 100 eurós lélektani határ környékén mozog. A Nokia X 4 colos, 840 × 480 képpont felbontású, IPS kijelzőt, 512 MB RAM-ot, és 4 gigabájt, bővíthető hátértárat kapott. A Nokia X+ ehhez képest annyival tud többet, hogy már 768 MB memóriával rendelkezik, és a csomag eleve tartalmaz egy 4 GB-os memóriakártyát. A kínálat csúcsát képező Nokia XL már 5 colos, de mindössze 800 × 480 pixel felbontású IPS panelt tudhat a magáénak, RAM, illetve tárhely (és az 1 GHz-es, kétmagos processzor) tekintetében pedig ugyanazt nyújtja, mint az X+.

A kezelőfelületen szintén jól tetten érhető a Lumia hatás: a főképernyőn a Windows Phone csempéihez hasonló, de attól grafikailag némileg eltérő ikonok találhatók, amelyek azonban Android módjára mappákba rendezhetők. A felülről lehúzható értesítési felület szintén az Androidra, illetve korábbi Symbian rendszerekre emlékeztet (sőt, ez már a készülő WP 8.1 frissítésben is megtalálható lesz), míg a mobilos aktivitásokat naplózó Fastlane-t egy az egyben az Asha készülékekből emelték át.

[caption id="attachment_8382" align="aligncenter" width="630"] A Nokia XL[/caption]

A Nokia által használt, úgynevezett ?forkolt? Android jellegzetessége, hogy egyetlen Google-hoz kötődő, licenc köteles alkalmazás, szolgáltatás (Maps, Keresés, Gmail) sem található meg a telefonon, helyettük saját, vagy microsoftos appokat kínálnak. Az alkalmazások letöltéséhez a Nokia Store áll rendelkezésre, ahova a fejlesztők némi átalakítás után szabadon feltölthetik az eredetileg Androidra írt appjaikat, sőt, a store külső alkalmazásboltoknak is teret enged, amivel még több forrásból szerezhetők be az applikációk.



A Nokia X, X+, illetve XL modellek 89-99-109 eurós áron kerülnek a piacra. A bejelentéssel egy időben a Nokia X forgalmazása meg is kezdődik a fejlődő országok piacain, a többi modell a második negyedév során jut el a boltokba és szintén a fejlődő országokat célozzák velük.

 
nincs még hozzászólás