A Nokia még ebben az évben 4G mobilhálózatot épít a Holdon

2023. március 29.
31.1361
csirkee profilja, adatai
csirkee
A tervek szerint az Amerikai Űrkutatási Hivatal Artemis küldetései várhatóan legkorábban 2025-ben küldenének ismét embert a Holdra, addig pedig a Nokia igyekszik kiépíteni az égitesten a 4G-s mobilhálózatot, aminek a tenderét még 2020-ban nyerte el a vállalat.

A Nokia ismét történelmet írhat majd, ugyanis ők lesznek az elsők, akik mobilhálózatot (internetet) építhetnek ki a Holdon, hogy stabil kapcsolatot tudjon majd létesíteni a Holdra érkező legénység. A CNBC hírei szerint a Nokia célja, hogy ez év végére üzembe helyezze a 4G internetet a Holdon, ehhez pedig a SpaceX rakétákra támaszkodnak majd a szükséges hardverek Holdra szállításában.

A hálózat egy Nova-C holdraszállóhoz csatlakoztatott bázisról fog működni. A küldetés részeként napelemes rovert is szállítanak. A rovert és a leszállót úgy tervezték, hogy LTE internetkapcsolaton keresztül kommunikáljanak egymással a Holdon. A tervek szerint a hálózati bázis a Shackleton-kráterben fog landolni, a Holdnak egy olyan területén, amely a Hold déli pólusa közelében található.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

2 hónapja, 1 hete és 2 napja

Öööööö... Oké.

válasz erre

TEchie

2 hónapja, 1 hete és 3 napja

Jobb lesz a net, mint itthon, király!

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 1 hete és 3 napja

Akkor már miért nem 5G? Az tud mindent, nem?

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 1 hete és 3 napja

Hát az nagyon kemény!

válasz erre