A NASA tudósai nemrégiben metánt észleltek egy távoli exobolygón

2023. november 26.
21.2071
csirkee profilja, adatai
csirkee
A NASA James Webb űrteleszkópja megfigyelte a WASP-80b exobolygót amint elhalad központi csillaga előtt és mögött, és egy jellegzetes spektrumot tárt fel, amely metángázban és vízgőzben gazdag légkörre utal, ami nagyon ritka, emiatt a tudósok szeretnének minél többet megtudni erről a bolygóról.
 

A metán egy telített szénhidrogén, mely csak nagyon rövid ideig képes a bolygó légkörében jelen lenni, ugyanis nem bírja sokáig a fényt, kémiai kötései gyorsan felhasadnak. Míg korábban számos exobolygón észleltek vízgőzt, a metán mindeddig megfoghatatlan maradt, ami jelentős előrelépést jelent a távoli bolygók légköreinek megértésében.

A WASP-80b exobolygó egy "meleg Jupiternek" számító planéta, körülbelül 550 Celsius-fok van rajta, és háromnaponta kerüli meg központi csillagát, egy vörös törpét, mely 163 fényévnyire található a Sas csillagképben. A megfigyelések elemzéséhez a kutatók a nyers adatokat spektrummá alakították át, megmérve, hogy a bolygó légköre mennyi fényt blokkolt vagy bocsátott ki különböző hullámhosszokon. Ez a felfedezés sokat segíthet a tudósoknak abban, hogy még jobban megismerjük Naprendszerünket.
4 hozzászólás

Levi87

3 hónapja, 4 napja

Durva hogy ilyeneket képesek felfedezni! meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

3 hónapja, 6 napja

Kisfaludy82 írta:
Le kéne csapolni, hogyhogy nincs még ott egy űrhajó? röhögő smiley nyelvnyújtó smiley
Ha lenne mivel odajutni és hazaszállítani, már egy csepp sem lenne. röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

3 hónapja, 6 napja

Le kéne csapolni, hogyhogy nincs még ott egy űrhajó? röhögő smiley nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 6 napja

Mióta van a James Webb, iszonyat sok új infó jött a világűrről.

válasz erre