A NASA rátalált egy olyan Föld méretű exobolygóra, amit csak vulkánok boríthatnak

2023. május 18.
23.9101
Advertisement
csirkee profilja, adatai
csirkee
Akár ezen a bolygón is lehetett volna a Star Wars egyik ikonikus jelenetét forgatni, ugyanis az Amerikai Űrkutatási Hivatal Transiting Exoplanet Survey műholdja és a már deaktivált Spitzer Űrteleszkóp adatai alapján sikerült rátalálni az LP 791-18 d nevű bolygóra, mely 90 fényévnyire található a Serleg csillagképben.

Az elmúlt időszakban több különleges - sokszor lakhatónak tűnő - exobolygót sikerült felfedezni és továbbra is több tudós azon dolgozik, hogy még többet megismerjünk. Az LP 791-18 d nevű bolygó egy vörös törpe körül kering, melynek elliptikus pályája enyhén deformálódik. Ennek az oka az, hogy valahányszor közel halad a törpecsillaghoz, súrlódást okoz a bolygó belsejében, ami vulkáni tevékenységet okozhat az egész felszínén.

Az exobolygó esetében árapály-zárás figyelhető meg, mindig ugyanaz az oldal néz a csillagára. Emiatt valószínűleg a nappali oldalon túl meleg van ahhoz, hogy folyékony víz lehessen a felszínen. Ám a tudósok által gyanított vulkáni aktivitás mértéke az egész bolygón előfordulhat, és ez fenntarthatja a légkört, amely lehetővé teheti a víz lecsapódását az éjszakai oldalon. A bolygó zord felszíne ellenére a kutatók úgy vélik, hogy ez a geológiai tevékenység és a potenciális légkör elősegítheti a lakható környezet kialakulását.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

11 hónapja, 1 hete

Hamar megsüla. tojás. nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Kisfaludy82

11 hónapja, 1 hete

És még hány ilyen bolygó lehet.

válasz erre

techiii

11 hónapja, 1 hete

Komolyan nézhet ki.

válasz erre

inkognito

11 hónapja, 1 hete

Oda akkor nem utazunk.

válasz erre

Porthos

11 hónapja, 1 hete


válasz erre