A NASA Parker Solar Probe szondája átrepült egy koronakidobódáson

2023. szeptember 19.
4.2851
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az Amerikai Űrkutatási hivatal Parker Solar Probe napszondája nemrégiben átélte a lehetetlent, ugyanis sikeresen túlélt egy koronakidobódást (CME), melyről még felvétel is készült, ami jól mutatja milyen erős energia tud egy ilyen szoláris eseménykor kitörni a Napból.

A Nap 11 éves ciklusának a csúcsához közeledünk, ami jó alkalom arra a kutatóknak, hogy alaposabban megfigyeljék központi csillagunk tevékenységeit. Ilyenkor felerősödnek és sűrűsödnek a napkitörések, melyek többek között gyönyörű sarki fényt okoznak a Földön. A Parker Solar Probe most átrepült egy koronakidobódáson, melyek akkor jönnek létre, amikor a Napban lévő energia túl sok lesz, és ezáltal felszabadul és kisugárzik a felszínről.

A napszonda összesen két napot töltött egy CME belsejében, 9 millió kilométerre a napfelszíntől, ami rendkívül közeli távolság, mivel Parker még közelebb van a Napunkhoz, mint a Merkúr. A Parker Wide-field Imager for Solar Probe (WISPR) műszere örökítette meg azt a pillanatot, amikor a szonda áthaladt a CME-n. Természetesen mindeközben rengeteg adatot is rögzített, amit a későbbiekben elemezni tudnak majd a kutatók.

Nézd nagyban ezt a videót!4 hozzászólás

CharlieFirpo

9 hónapja, 3 hete és 1 napja

Újabb kis lépés a nagy űrprojektben. mosolygó smiley

válasz erre

zender

9 hónapja, 3 hete és 1 napja

De komoly látvány! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

9 hónapja, 3 hete és 1 napja

De komoly!

válasz erre

Porthos

9 hónapja, 3 hete és 1 napja

Kemény hogy kibír ilyesmit egy szonda. meglepett smiley

válasz erre