A NASA igazgatója szerint Kína űrprogramja nem tisztességes

2024. április 18.
22.8391
csirkee profilja, adatai
csirkee
Bill Nelson, a NASA igazgatója az amerikai képviselőház költségvetési bizottságának meghallgatásán komoly kijelentéseket tett a kínai űrprogram kapcsán, szerintük az ázsiai ország titokban katonai projekteken dolgozik az űrben, és fontos, hogy Amerika szálljon le ismét elsőként a Holdra.

Kína és Amerika között továbbra is fokozott a feszültség, legyen szó gazdasági vagy más területről. A NASA nem nézi jó szemmel azt, amit Kína az űrben csinál, szerintük ugyanis az űrkutatások mellett - melyek egyébként nagyon hasznosak -, titkos katonai műveleteket hajtanak végre. Nelson úgy fogalmazott:

Kína rendkívüli lépéseket tett, különösen az elmúlt 10 évben, de nagyon-nagyon titkolózóak. Úgy véljük, hogy az úgynevezett békés célú űrprogramjuk sok tekintetben katonai jellegű. És úgy vélem, hogy versenyben vagyunk.

A NASA szerint kulcsfontosságú, hogy az Artemis program keretében minél előbb embert jutassanak a Holdra, megelőzve Kínát, akik a tervek szerint 2030-ra taikonautákat akarnak a Holdra juttatni. Mindeközben az igazgató 25,4 milliárd dolláros költségvetést kért a bizottságtól a következő időszakra, ami a 2024-es 6,5 billió dolláros teljes amerikai kormányzati költségvetés 0,4%-a.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

1 hónapja, 6 napja

Kétségem sincs hogy jól látja. De szerintem nem csak Kína csinálja így.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 6 napja

Nagyon rá vannak szállva Kínára. röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 1 hete

Mondjuk ebben szerintem igaza van.

válasz erre