A NASA hét céget is megbízott a marsi kőzetminta visszajuttatására irányuló tanulmányok kidolgozására

2024. június 11.
6.9811
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az Amerikai Űrügynökségnek egy igen egyszerű, ám bonyolult terve volt arra, hogyan fogja a Földre hozni az első marsi kőzetmintákat, melyeket a Perseverance rover gyűjtött össze, azonban a küldetés jelenleg kivitelezhetetlen, ezért áprilisban bejelentette, hogy új tervet kell kidolgozni, ehhez pedig a magánszektorhoz fordult.

A jelenlegi technológia mellett túl drága és nagyon hosszú lenne az első marsi kőzetmintákat a Földre hozni, ezért a NASA úgy döntött, hogy űrvállalatokhoz fordul a terv kidolgozása érdekében. Az űrügynökség június 7-én bejelentette, hogy hét amerikai cégnek ad lehetőséget a Mars Sample Return küldetés költséghatékony, gazdaságos megvalósítás kidolgozására.

Ezek a cégek: az Aerojet Rocketdyne, a Blue Origin, a Lockheed Martin, a Northrop Grumman, a SpaceX, a Quantum Space és a Whittinghill Aerospace. A vállalatoknak 90 napjuk lesz arra, hogy alternatív megoldásokat kínáljanak a küldetésre és tanulmányokat dolgozzanak ki, amihez egyébként egyenként 1,5 millió dollár jutalmat kapnak majd. A NASA 2025 elején dönthet arról, hogy melyik céggel kíván majd együttműködni.
bejelentette, hogy új tervet kell kidolgozni, ehhez pedig a magánszektorhoz fordult.'>
4 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hete és 6 napja

Nem bízzák a véletlenre a dolgot... mosolygó smiley

válasz erre

Hentes

1 hete és 6 napja

Valamelyik csak bejön. röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 hete és 6 napja

Lesz miből válogatnu, a végén meg összegyúr a NASA egyet a sok ötletből. röhögő smiley

válasz erre

Porthos

2 hete

Space X szerintem majd a sajátjával lesz elfoglalva... mosolygó smiley

válasz erre