A NASA és Japán 2024-ben szeretne felbocsátani egy fából készült műholdat

2023. november 17.
22.4251
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az Amerikai Űrkutatási Hivatal és a Japán Űrügynökség (JAXA) azt tervezi, hogy 2024-ben az űrbe bocsátanak egy magnóliafából készült műholdat, amivel egy lépéssel közelebb kerülhetünk a környezetbarátabb űrkutatáshoz, mivel jelenleg sok gondot okoz az űrszemét.
 

Az űrügynökségek közlése szerint a LignoSat, egy magnóliafából készült kávésbögre méretű műhold, mely 2024 nyarára áll majd Föld körüli pályára. Az ötlet nem újkeletű, hiszen már 2020 óta fejlesztik japán kutatók a fa műholdat, ráadásul az Európai Űrügynökség is kísérletezik finn szakemberekkel egy ilyen projekten dolgoznak. A fa műholdnak több előnye is van.

A Nemzetközi Űrállomásra már többször juttattak fel különféle fákat, melyek közül a magnóliafa bizonyult a legjobbnak. A kutatások során nem tapasztaltak lebomlást, deformációt, repedést, vetemedést, hámlást vagy felületi károsodást. Miután az év elején sikeresen tesztelték famintáikat az ISS-en, a tudósok úgy vélik, hogy a tesztműhold alkalmas az indításra. A kutatók szerint az olyan fából készült műholdak, mint a LignoSat, elméletileg kevésbé károsak, mint az űrszemét.
5 hozzászólás

Levi87

3 hónapja, 2 hete és 1 napja

Kicioccó szondácska öccázé. röhögő smiley

válasz erre

Ronalddo

3 hónapja, 2 hete és 1 napja

Azta! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

3 hónapja, 2 hete és 1 napja

Mennyire menő projekt ez. mosolygó smiley Olyan sufnituning fíling.

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 2 hete és 1 napja

Menj már! meglepett smiley

válasz erre

Fikarc

3 hónapja, 2 hete és 1 napja

Az milyen durva! meglepett smiley

válasz erre