A NASA egy lakható szuperföldet talált 137 fényévnyire

2024. február 06.
16.7741
csirkee profilja, adatai
csirkee
A legfrissebb csillagászati hírek szerint az Amerikai Űrkutatási hivatal kutatói egy lakható földszerű bolygót találtak 137 fényévnyire a Földtől, mely egy vörös törpe körül kering, és a megszerzett adatok alapján lakható zónában található, akár élet is lehet rajta.

A kutatók már több ezer exobolygót fedeztek fel az elmúlt években, melyek között több olyan is van, melyek lakhatóak lehetnek az ideális hőmérsékletnek köszönhetően. A TOI-0715 b néven ismert bolygó másfélszer nagyobb, mint a Föld, és egy vörös törpe körül kering, ami hidegebb, mint a mi Napunk. A kutatók szerint az ideális hőmérséklet miatt akár folyékony víz is lehet a bolygón.

A bolygó érdekessége, hogy olyan közel kering a központ csillagjához, hogy egy év mindösszesen 19 napig tart, ennek köszönhetően sikerült rábukkanni a TESS teleszkóppal, ugyanis mivel gyakran megfordul a csillag körül, könnyebb észre venni. A planétáról még nagyon keveset lehet tudni, a következő időszakban megpróbálják jobban megvizsgálni a légkört és a felszínt.
találtak 137 fényévnyire a Földtől, mely egy vörös törpe körül kering, és a megszerzett adatok alapján lakható zónában található, akár élet is lehet rajta.'>
4 hozzászólás

CharlieFirpo

2 hónapja, 2 hete és 2 napja

Itt van egy köpésre. nyelvnyújtó smiley kacsintó smiley

válasz erre

Fikarc

2 hónapja, 2 hete és 2 napja

Király kis hétvégi kiruccanás lenne. mosolygó smiley

válasz erre

Tommy

2 hónapja, 2 hete és 2 napja

Valahogy költözni kéne. Ott több ezer évig is élhetnék. röhögő smiley

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 2 hete és 2 napja

Egy kissé azért így is messze van... mosolygó smiley

válasz erre