A NASA asztronautái a holdon járást gyakorolják az arizonai sivatagban

2024. május 19.
12.3351
csirkee profilja, adatai
csirkee
Bár egyelőre távolinak tűnik, hogy 2026-ban ember lépjen a Hold felszínére, ennek ellenére a NASA asztronautái egy egyhetes expedíción vettek részt a San Francisco-i vulkáni mezőn, Flagstaff közelében, hogy holdséta-forgatókönyveket mutassanak be a szkafanderek másolataiban.

A jövőbeli Artemis program keretében gyakorolták a Hold felszínén való járást és a különféle holdműveleteket. Az egyhetes expedíción Kate Rubins és Andre Douglas űrhajósok vettek részt, de a NASA mérnökei és helyszíni szakértői is támogatták őket. Barbara Janoiko, a helyszíni tesztért felelős igazgató úgy fogalmazott:

A helyszíni tesztek kritikus szerepet játszanak abban, hogy tesztelhessünk minden olyan rendszert, hardvert és technológiát, amelyre szükségünk lesz az Artemis-missziók sikeres holdműveleteihez. Mérnöki és tudományos csapataink zökkenőmentesen dolgoztak együtt annak érdekében, hogy minden lépésnél felkészüljenek arra, amikor az űrhajósok ismét a Holdra lépnek.

Az ilyen szimulált holdséták nagyon fontosak a jövőbeli holdmissziók során, ugyanis ilyenkor kiferülhetnek a hiányosságok és az esetleges kihívások, amik arra a négy asztronautára vár, akik várhatóan 2026-ban a Hold felszínére lépnek majd.

A NASA asztronautái a holdon járást gyakorolják az arizonai sivatagban - 2. kép

Ez az ötödik számú helyszíni teszt, amelyet a NASA Johnson központja és a Extravehicular Activity and Human Surface Mobility Test Team közösen végez. Az Apollo-programig visszamenőleg a korábbi képzések az arizonai sivatagban zajlottak, mivel ez egy olyan hely, amely összehasonlítható a hold terepével, vulkáni jellemzőkkel, kráterekkel és törésekkel, amelyeken át kell navigálni.

A NASA asztronautái a holdon járást gyakorolják az arizonai sivatagban - 3. kép


A NASA asztronautái a holdon járást gyakorolják az arizonai sivatagban - 4. kép

5 hozzászólás

Porthos

3 hete és 5 napja

Valamiért kell adni a fizut... röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

3 hete és 6 napja

Mondjuk ez a rövidujjas verzió nem biztos hogy megfelelően felkészíti őket. röhögő smiley

válasz erre

techiii

3 hete és 6 napja

Legalább van hol gyakorolni.

válasz erre

Fikarc

3 hete és 6 napja

Nyilván ők azért készülgetnek.

válasz erre

petrovicsz

3 hete és 6 napja

Hát nyilván a felkészülést azért nyomniuk kell optimistán.

válasz erre