A Microsoft elhozza az AI PC forradalmat, érkeznek az új Copilot+ PC-k

2024. május 21.
4.2681
csirkee profilja, adatai
csirkee
A mai napon kezdődik a redmondi óriás Build fejlesztői konferenciája, melyet tegnap megelőzött egy nagyobb esemény, ahol a vállalat bejelentette újdonságait, köztük az új Surface termékeket, valamint az új Copilot+ PC-ket, melyek szinte minden fronton a mesterséges intelligenciáról fognak szólni.

Már egy ideje azon dolgozik a Microsoft, hogy minden eszközében és szoftverében ott legyen a mesterséges intelligencia, és ezt most még magasabb szintre emeli a vállalat a jövőben, ugyanis megszűnik az x86-os utasításkészlet. A jövőben érkeznek az új Arm-alapú processzorok, már eleve ezzel fognak érkezni az új Surface Laptop és a Surface Pro tablet-hibridek.

Ezekbe a készülékekbe egészen pontosan a Qualcomm tavaly ősszel bejelentett Snapdragon X Elite vagy Plus processzorai kerülnek majd, melyek 80%-kal gyorsabb teljesítményt fognak biztosítani az előző generációs szériához képest. Mindezek mellett az akkumulátor is sokat fog fejlődni, a bemutató videó szerint akár 22 órát is bírni fognak. Természetesen az AI mindenhol jelen lesz, a billentyűzet kiosztásban már ott lesz a dedikált Copilot gomb.

A Microsoft elhozza az AI PC forradalmat, érkeznek az új Copilot+ PC-k - 2. kép

Bemutatkozott a Recall, mely lényegében mindent naplóz, amit a számítógépen csinálunk, így többek között az élő beszélgetésekben folytatott kommunikáció leiratainak nyomon követését, a felkeresett webhelyeket és még sok mást. Ezekhez a naplózott tevékenységekhez nem férnek majd hozzá harmadik felek, a Recall azonban nem fogja naplózni a másolásvédelemmel (DRM) ellátott tartalmakat és az Edge böngésző InPrivate böngészési módjában felkeresett tartalmakat.

Az Arm-alapú PC-k nem csak a Microsoftnál fognak megjelenni, hanem a PC-piac többi szereplőjénél is, így például a Acer - ők már be is jelentették a Swift 14 AI augusztusi érkezését, várhatóan 599 000 forintért - , az Asus, a HP, a Dell és a Lenovo gépek is ezekkel a processzorokkal fognak érkezni, ami komoly fejtörést okozhat majd az Apple számára, ugyanis a vállalat szerint a Copilot+ PC-k első példányai akár 58%-kal is gyorsabbak lehetnek egy M3 MacBook Air-nél. Azonban ne felejtsük el, hogy az Apple nemrégiben mutatta be az új chipjét, az M4-et.

Nézd nagyban ezt a videót!

3 hozzászólás

petrovicsz

3 hete és 3 napja

Hát kíváncsi leszek mennyit vesz majd le ez az egyébként is harmatgyenge Windows erőforrásaiból..

válasz erre

Levi87

3 hete és 3 napja

Már csak valami értelmes AI kéne hozzá. röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

3 hete és 4 napja

Nem tudtam mi hiányzik. röhögő smiley

válasz erre