A mérnököknek sikerült egy olyan szupergyors drónt építeniük, ami megközelíti a hangsebességet

2024. április 15.
25.4251
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Venus Aerospace elnevezésű vállalat a közelmúltban tesztelte legújabb szupergyors drón fejlesztését, melynek sebessége megközelítette az 1 Mach-ot, azaz a hangsebességet, köszönhetően egy új fejlesztésnek, a forgó detonációs rakétamotornak (RDRE).

A próbarepülésre még február végén került sor, amikor a 2,4 méteres drónt egy Aero L-29 Delfin repülőgéppel 12 000 láb magasságba vitték, ahol telepítették és aktiválták az RDRE-t. A szupergyors drón ezután 16 kilométert repült 0,9 Mach, azaz több mint 1094 kilométer per óra sebességgel. Az RDRE tolóerejének csak 80 százalékát használta fel és így is elképesztő teljesítményre volt képes.

Az RDRE technológiájának egyik különösen nagyszerű tulajdonsága, hogy körülbelül 15 százalékkal hatékonyabb, mint a hagyományos rakétahajtóművek - állítja a Venus Aerospace. Ennek köszönhetően ugyanannyi üzemanyaggal messzebbre lehet eljutni. A vállalat célja az új technológiával, hogy a jövőben szupergyors kereskedelmi sugárhajtású repülőgépeket tudjanak majd építeni. A NASA hasonló technológiával szeretne eljutni a Marsra, erről korábban már írtunk.

3 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 1 hete és 3 napja

Az szép!

válasz erre

Tommy

1 hónapja, 1 hete és 3 napja

Ejha, szép eredmény! meglepett smiley

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 1 hete és 3 napja

Az már egy válllalható sebesség a maiakhoz képest, bár nem tudom, a hadiiparban most amúgy mi a helyzet ezen a téren.

válasz erre