A magányos emberek agya másképp működik, és ez tovább ronthatja elszigeteltségüket

2023. július 11.
16.8671
csirkee profilja, adatai
csirkee
A magányt a világon mindenki egyszer vagy többször átéli, ám hosszú távon köztudott, hogy mindenféle negatív hatással van az egészségre és a jólétre, egy friss kutatás pedig azt vizsgálta, hogy a magányos ember agya miért olyan eltérően, és mindenki számára egyedi módon dolgozza fel a világot.

Az ember társas kapcsolatokra van bekódolva, az egyedüllétet nagyon nehezen viseli és ebből kaptunk egy kis ízelítőt a COVID-19 járvány során, amikor kénytelenek voltunk lemondani a személyes találkozókról. A járvány után kiderült, hogy a krónikus magány valójában megváltoztatja agyunk kémiáját. A UCLA tudósai agyi képalkotással próbált többet megtudni a jelenségről.

A tanulmány során hatvanhat 18 és 21 év közötti fiatal agyát vizsgálták meg funkcionális mágneses rezonancia képalkotás (fMRI) segítségével. Az eredmények szerint a magányos emberek hajlamosak úgy érezni, mintha különböznének a többi embertől, vagy nem értik meg őket. A kutatás kimutatta, hogy azok, akik magasabb szintű magányról számoltak be, a legkülönbözőbb agyi reakciókkal rendelkeztek, függetlenül attól, hogy a való életben hány barátjuk vagy társadalmi kapcsolatuk volt.
5 hozzászólás

Fikarc

5 hónapja, 1 hete és 3 napja

Ez rohadt szomorú, az a helyzet.

válasz erre

Kisfaludy82

5 hónapja, 1 hete és 3 napja

A mostani fiatalabb generációk amúgy is nagyon magányosak sajnos..

válasz erre

Porthos

5 hónapja, 1 hete és 4 napja

Hát az nagyon kellemetlen.

válasz erre

techiii

5 hónapja, 1 hete és 4 napja

Akkor ezért tudnak annyira depisek lenni.

válasz erre

betyár

5 hónapja, 1 hete és 4 napja

Na az nem túl jó.

válasz erre