A legutóbbi napkitörés a Curiosity kameráját is érintette a Marson

2024. június 13.
9.7731
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az elmúlt évek egyik legerősebb napkitörését az AR 3664 napfolt okozta május elején, amikor még hazánkból is látni lehetett a sarki fényt, a NASA Marson lévő Curiosity rovere szintén érzékelte ezt a hatalmas napkitörést, amikor a napfolt a bolygó felé nézett és erről felvétel is készült.

A Nap 11 éves ciklusának csúcsához közeledik, emiatt egyre sűrűbben fordulnak elő napfoltok a csillag felszínén. Ezek erős napkitöréseket okozhatnak, melyek geomágneses vihart okoznak a Földön. A Marson azonban ez másképpen zajlik, hiszen ott teljesen más a légkör. Az ESA Solar Orbiter becslése szerint május 20-án egy X-12-es osztályú fáklya gamma- és röntgensugarakat bocsátott ki, amelyek néhány perc alatt eljutottak a Marsra.

A NASA három űreszköze is érzékelte a napkitörést, a Mars Odyssey űrszonda körülbelül egy órára elvesztette kameráját. A Curiosity rover Radiation Assessment Detector (RAD) műszere 8100 Grey sugárdózist mért, ez nagyjából 30 mellkasröntgen felvételének felel meg, ami nem halálos, de negatív hatásai lehetnek hosszú távon a szervezetre. A rover által készített rövid felvételen látható foltok azok a töltött részecskék, melyeket a napkitörés okozott.

4 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 3 napja

Ejha milyen mostoha körülmények vannak!

válasz erre

Fikarc

1 hónapja, 3 napja

Durva környezet nagyon!

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 3 napja

Kemény látvány!

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 3 napja

Azért durva, hogy atmoszféra nélkül milyen erős a sugárzás. meglepett smiley

válasz erre