A jövőben nem csak laboratóriumban termesztett hússal találkozhatunk majd, hanem halfilével is, ugyanis a kínai Zhejiang Egyetem (ZJU) tudóscsoportjának sikerült megalkotnia az első laboratóriumban termesztett sárga árnyékhal filét, amelynek íze megegyezik az eredeti haléval.
A sárga árnyékhal a kelet-ázsiai országokban egy nagyon közkedvelt tengeri hal, melynek magas a tápértéke és az ízét is sokan kedvelik. Emiatt a halnak a népszerűsége populációja gyors csökkenését okozza. Jelenleg kritikusan veszélyeztetettnek minősítik, természetes élőhelyén nem mutatja a felépülés jeleit. Ám mindez megváltozhat a jövőben, hála a kutatóknak.
A kínai kutatók azt állítják, hogy a laboratóriumban termesztett filéjük hasonló tápértékkel rendelkezik, mint egy igazi árnyékhal filé. Amikor összehasonlították a laboratóriumban növesztett filét az eredeti filével, azt találták, hogy mindkettőnek ugyanaz az izom-zsírsejt aránya, vízszázaléka és egyéb fizikai tulajdonsága van. A laboratóriumban termesztett filé azonban kevesebb rágást igényelt fogyasztáskor.
A kutatók őssejteket gyűjtöttek egy sárga árnyékhal izom- és zsírszöveteiből, majd elkezdték őket táptalajban tenyészteni. Kezdetben lassú növekedést észleltek az izom őssejtekben, ezért különböző genetikai utakat tanulmányoztak növekedésük kiváltására. A sejttenyészet 17 napig tartott, mire valódi, laboratóriumban termesztett halhússá változott. A kutatók remélik, hogy a jövőben más halfajokat is megmenthetnek, valamint a túlhalászás által okozott problémákra is megoldást jelenthet az eljárás.