A kutyák képesek kiszimatolni a stresszt az emberek leheletéből és verejtékéből

2022. szeptember 30.
34.4741
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A kutyák csodálatos lények, hiszen nem csak nagyszerű családtagok, de emellett számtalan képességgel is rendelkeznek, képesek kiszagolni a betegségeket, egy friss tanulmány szerint pedig kiszimatolják a stresszt csupán a leheletünkből és verejtékünkből.
 

A PLOS ONE folyóiratban megjelent tanulmány azt állítja, hogy a belfasti Queen's Egyetem kutatóinak sikerült bebizonyítania azt, miszerint a kutyák még a stresszt is képesek kiszagolni. Mindehhez 36 résztvevő izzadtság- és leheletmintáját gyűjtötték össze egy nehéz fejszámolási feladat előtt és után. A kutatók szerint különböző szagokat termelünk izzadságunkkal és leheletünkkel, amikor stresszesek vagyunk, és a kutyák ezt meg tudják különböztetni.

A kutatás során négy kutyust képeztek ki arra, hogy figyeljen a szagokra és a teszt során mindegyikük pontosan eltalálta, hogy melyik a stresszes szag és melyik az ellazult. Egyetlen hibát sem vétettek. A kutatás rávilágít arra, hogy a kutyáknak nincs szükségük vizuális vagy hangjelzésekre ahhoz, hogy felismerjék az emberi stresszt. Ez volt az első ilyen jellegű tanulmány és nagyon elégedettek a kutatók.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

1 éve, 3 hónapja és 8 napja

Nagy segítség a kutya minden tekintetben az ember számára...

válasz erre

Tommy

1 éve, 3 hónapja és 8 napja

Durva.

válasz erre

techiii

1 éve, 3 hónapja és 8 napja

Nem meglepő, komoly szaglószervük van.

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 3 hónapja és 8 napja

Elképesztő.

válasz erre

Porthos

1 éve, 3 hónapja és 8 napja

Hihetetlen, micsoda érzékeik vannak.

válasz erre