A kutatók egy 35 millió éves hangyát fedeztek fel egy borostyántömbben

2022. november 24.
40.9551
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A New Jersey Institute of Technology és a Colorado Állami Egyetem kutatóinak nagy valószínűséggel sikerült rátalálniuk a világ eddigi legrégebbi katona hangyájára, méghozzá egy 35 millió éves balti borostyántömbben, mely bizonyíték arra, hogy egykoron Európában is fellehetőek voltak.

A katona hangya egy agresszív rovar, mely manapság Afrikában és Dél-Amerikában terjedt el, de az újonnan fellelt lelet feltárja a kutatók előtt azt, hogy ez a rovar egykoron Európában is élt. A kutatókat nagyon meglepte a lelet, hiszen eddig nem is gondoltak arra, hogy ezen a földrészen valaha is jártak volna.

A leletet egyébként már az 1930-as évek óta a Harvard Egyetemen őriztek, ám Christine Sosiak, a New Jersey Institute of Technology munkatársa úgy véli, hogy a példányt rossz hangya fajba soroltak korábban. A tudós egy projekt kapcsán vizsgálta a rovarkövületeket, amikor mikroszkóp alatt vizsgálta meg az egyik ilyen borostyántömböt és megdöbbent azon, amit lát.

A leletet ezután egy másik tudós is megvizsgált, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy tényleg egy katona hangyát találtak. A kutatócsoport a Dissimulodorylus Perseus nevet adta a hangyának Perseus görög mitológiai alakja tiszteletére, aki úgy győzte le Medúzát, hogy nem látta őt. Ez a felfedezés megvilágítja a hangyák evolúcióját, és a különböző hangyafajok helyeit.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

1 éve, 6 hónapja és 7 napja

A végén még tényleg megépül a Jurassic Park. röhögő smiley

válasz erre

Fikarc

1 éve, 6 hónapja és 7 napja

Porthos írta:

Ugyanezt akartam én is posztolni! röhögő smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 éve, 6 hónapja és 7 napja

És mennyi minden lehet még így félrekategorizálva...

válasz erre

Porthos

1 éve, 6 hónapja és 7 napja


válasz erre

techiii

1 éve, 6 hónapja és 7 napja

Nem mostani darab az biztos.

válasz erre