A klímaváltozás hatással van a Föld forgására, ami lassulást okoz az időben

2024. március 30.
31.4351
csirkee profilja, adatai
csirkee
A jelek szerint a klímaváltozás nem csak extrém időjárási anomáliákat okozhat, hanem hatással van a Földünk forgására is, egy friss tanulmány szerint az sarki jégolvadás jelentősen befolyásolhatja a globális időmérést, ami számos következménnyel járhat a jövőben.

A csillagászati idő, mely a Föld forgásán alapul, nem egyezik meg tökéletesen az egyezményes koordinált világidővel (UTC), mely alapját mintegy 450 atomóra adatai adják. A Föld forgási sebessége számos tényező miatt változhat, most éppen gyorsul, ezért néhány évente szökőmásodperceket adnak az UTC-hez. Egy új tanulmány azonban azt sugallja, hogy ez a minta hamarosan meg fog változni, ugyanis az olvadó jég nagyobb hatást gyakorol a Föld forgására.

Duncan Carr Agnew, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem geofizikusa úgy véli, hogy az olvadás lassító hatása miatt 2029 körül az UTC-ben negatív szökőmásodpercet kell majd bevezetni, ami korábban szinte elképzelhetetlen volt. A tudósok sokáig úgy gondolták, hogy csak pozitív szökőmásodperceket alkalmaznak majd, ráadásul egyre gyakrabban.

A negatív szökőmásodperc rengeteg mindenre hatással lehet, emiatt sok problémát is okozhat például a kommunikációban vagy éppen a pénzügyi szektorban. 2012-ben például egy szökőmásodperc miatt a Reddit 30-40 percre offline állapotba került, 2017-ben pedig a Cloudflare-nél okozott problémát egy szökőmásodperc bevezetése, ami megzavarta a nyilvános DNS-szolgáltatását és több légitársaság is leállt. Nehéz megjósolni, hogy egy negatív szökőmásodperc mit okozna, de egészen biztosan nem lenne jó hatással semmire.
tanulmány szerint az sarki jégolvadás jelentősen befolyásolhatja a globális időmérést, ami számos következménnyel járhat a jövőben.'>
6 hozzászólás

XTomiX0029

1 hónapja, 3 hete és 2 napja

És még nagyon sok mindenre hatással van ez tapasztaljuk is van aki észre veszi és van aki nem!

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 3 hete és 3 napja

Ez milyen! meglepett smiley

válasz erre

muki

1 hónapja, 3 hete és 4 napja

Aztarohadt! meglepett smiley

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 3 hete és 4 napja

Ez is valamiféle időutazás végülis. mosolygó smiley

válasz erre

Tommy

1 hónapja, 3 hete és 4 napja

Durva hogy ilyen hatásai vannak! meglepett smiley

válasz erre

Ronalddo

1 hónapja, 3 hete és 5 napja

Be****ás hogy minden mindennel összefügg!

válasz erre