A kínai marsjáró is talált bizonyítékot a vízre a vörös bolygón

2022. november 12.
39.7471
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Marson jelenleg nem csak a NASA kutakodik, hanem Kína is, akik még 2021-ben jutatták el Zhurong marsjárójukat a vörös bolygóra, hogy adatokat gyűjtsön róla és a jelek szerint ők is találtak bizonyítékot arra, hogy egykoron víz borította a Mars felszínét.

A Zhurong rover adatait elemző kutatók úgy vélik, hogy olyan üledékre utaló jeleket talált a marsjáró, amelyek valószínűleg évmilliókkal ezelőtt történt katasztrofális áradások során keletkeztek. A rover az Utopia Planitia nevű területen landolt, melynek becsült mérete 3300 km és valószínűleg egy hatalmas óceán volt itt több millió évvel ezelőtt - ugyanitt landolt korábban a NASA marsjárója is.

A rover körülbelül 1117 métert tett meg a leszállóhelyétől, és ezen a távolságon folyamatosan gyűjtötte a radaradatokat. Az adatok a mélység első 70 méterében nem mutatnak víz létezésére utaló jeleket, de az adatok nem zárják ki, hogy ez alatt a mélység alatt víz létezne. Míg az adatok értelmezésével kapcsolatban vannak bizonyos fokú spekulációk, így további vizsgálatokra van szükség.
3 hozzászólás

Fikarc

1 éve, 5 hónapja és 25 napja

Azért tök jó lenne ha lassan ember is menne oda...

válasz erre

Porthos

1 éve, 5 hónapja és 25 napja

Hát akkor azért nem olyan könnyen elérhető ott a víz, mint ahogy eddig sejtették..

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 5 hónapja és 26 napja

Időnként milyen jó lenne visszaforgatni az idő kerekét és megnézni milyen is lehetett.. mosolygó smiley

válasz erre