A jövőben robotkutyák válthatják le a vakvezető kutyákat

2024. július 09.
4.8681
csirkee profilja, adatai
csirkee
Egy kínai kutatócsoport kifejlesztette egy hatlábú robotkutyát, mely 90%-os hangfelismerési pontossággal képes navigálni a látássérült embereket, ráadásul akár 3 m/s sebességre is képes, ezáltal a lassú séta és a gyorsabb tempó sem gond számára.

A vakvezető kutyák kiképzése sok időbe telik, ráadásul igen költséges is, azonban a jövőben akár robotkutyákkal lehet majd őket helyettesíteni. A Shanghai Jiao Tong Egyetem Gépészmérnöki Kara fejlesztette ki azt a hatlábú robotot, melyen kamerák és érzékelők segítenek a közlekedésben. A robot jelenlegi hangfelismerési pontossága több mint 90 százalék, válaszideje pedig kevesebb, mint egy másodperc.

Kínában valamivel több mint 400 vakvezető kutya jut csaknem 20 millió vak emberre, ráadásul sok helyre még mindig nem engedik be az állatokat. A kutatók szerint a robotkutyák jelentősen csökkenthetik a költségeket, növelhetik a hatékonyságot és javíthatják a rászorulók hozzáférhetőségét. A készülék egyelőre tesztfázisban van, látássérült résztvevőkkel végzett funkcionális teszteket hajtanak végre, így még sok idő, amíg forgalomba kerül, amennyiben tényleg engedélyezni fogják őket.
4 hozzászólás

Ronalddo

4 napja és 5 órája

Mondjuk könnyebb betanítani, mint egy igazi ebet, de hogy nem lesz olyan "jóbarát" az egyszer biztos.

válasz erre

techiii

4 napja és 8 órája

Menő dolog nagyon.

válasz erre

betyár

4 napja és 11 órája

Hihetetlen hogy már itt tartunk, de ennek értelme van.

válasz erre

Mondjuk ennek legalább értelme is van.

válasz erre