A jövőben minirobotok fogják az alagutakat ásni

2022. augusztus 12.
4.1171
csirkee profilja, adatai
csirkee
Évtizedek óta mérnökök hatalmas csőszerű gépekre támaszkodnak a föld alatti alagutak építése során, ám már régóta keresnek olyan alternatív technológiákat, melyekkel hatékonyabban tudnának a jövőben ebben az iparágban építkezni.

Egy-egy alagút megépítéséhez több tonnás, hatalmas alagútfúró gépeket hasznának, melyek ráadásul sokszor egyedi gyártással készülnek, ugyanis az alagutak sosem egyformák, ezért ez egy nagyon drága építési eljárás, emiatt készül viszonylag kevés ilyen út. A brit HyperTunnel startup vállalat azonban egészen elképesztő jövőt jósol az iparágnak. Szerintük a jövőben körülbelül 3 méter hosszú, félhenger alakú robotok fognak a föld alatt mozogni előre fúrt csöveken keresztül.

Ezek a körülbelül 250 milliméter átmérőjű csövek a tervezett alagút falainak körvonalait követnék. Ezután több ezer bot elkezdene fúrni és már lehetne is beletölteni a betont vagy mást. A cég igazgatója szerint úgy kell elképzelni, mintha egy hangyakolónia dolgozna a föld alatt. Hogy el tudjuk mindezt képzelni, egy koncepció videót is készített a vállalat, melyet itt tudtok megnézni:

Nézd nagyban ezt a videót!5 hozzászólás

CharlieFirpo

3 hónapja, 3 hete és 5 napja

Hát azért 3 méter nem mini.

válasz erre

Ronalddo

3 hónapja, 3 hete és 5 napja

Ha az alagútba jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!!!!

válasz erre

Kisfaludy82

3 hónapja, 3 hete és 5 napja

Nyilván ez a jövő, az lenne a valami ha már most így lenne.

válasz erre

Fikarc

3 hónapja, 3 hete és 5 napja

De menő!

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 3 hete és 5 napja

Ez egy ésszerű megoldás!

válasz erre