A jövőben már öngyógyító napelemek láthatják el az űrállomásokat

2023. július 30.
16.2451
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az űrben a napelem az egyik legfontosabb eszköz, hiszen ez képes energiát termelni a műholdak és az űrállomások számára is, mivel ott nincs felhő, ami beárnyékolja őket, ám vannak apró űrszemetek, meteoritok és sugárzás, melyek sérülést okozhatnak a napelemekben, ám a jövőben ez megváltozhat egy új felfedezésnek köszönhetően.
 

Az ausztráliai Syndey Egyetemen csapata új generációs öngyógyító napelemeket hozott létre, amelyek forradalmasíthatják az űrtechnológiát. A kutatók a "csodaanyagnak" vélt perovszkitot használták a napelemeknél, melyek viszonylag könnyűek és olcsón előállíthatóak.

A kutatók olyan körülmények között tesztelték az ultravékony napelemes szubsztrátokat, ahol több tíz vagy akár több száz éves távlatban is képesek legyenek szimulálni a protonok sugárzásának hatásait. A kísérletek során sikerült rábukkannii egy anyagra, ami jól bírta a protonsugárzást. Ráadásul az is kiderült, hogy az anyag képes meggyógyítani magát, amely így akár 100 százalékos hatásfokig visszanyerheti hatékonyságát.

A gyógyítás hő hatására történik, amiből nincs hiány az űrben, hiszen a Nap kellő hőt bocsát ki. A kutatók úgy vélik, hogy ez a fajta napelem nem csak energiát képes előállítani a Napból, de még hő hatására gyógyítani is tudja magát, amire nagy szükség van az űrben. További tesztekre és kísérletekre van szükség ahhoz, hogy az öngyógyító napelem a jövőben használható legyen.
3 hozzászólás

CharlieFirpo

7 hónapja, 2 hete és 5 napja

Ez jó irány. A fenntarthatüség nagyon fontos.

válasz erre

Levi87

7 hónapja, 2 hete és 6 napja

Már most így kéne lennie.

válasz erre

Porthos

7 hónapja, 2 hete és 6 napja

Ideje valami ilyesmiben gondolkodni már.

válasz erre