A jövőben egy hatalmas ágyúval juttatnának eszközöket az űrbe

2023. augusztus 19.
23.4211
csirkee profilja, adatai
csirkee
A jelenlegi technológia mellett nagyon költséges űrbe juttatni különféle szondákat vagy űrhajókat, hiszen rengeteg üzemanyagra van szükség, hogy a magasba tudjanak emelkedni a rakéták, ám egy startup vállalat, a Longshot rakéta helyett inkább egy hatalmas ágyúval oldaná meg a dolgot.

Első hangzásra őrült ötletnek tűnik az ágyús megoldás, ám sokkal költséghatékonyabb lenne, amennyiben sikerül megvalósítani. A Longshot vállalat egy kinetikus kilövőrendszert (kinetic space launch system) tervezett, mely gyakorlatilag kilőné a magasba az űreszközöket, természetesen az emberek űrbe juttatására ez nem lenne megfelelő.

A tervek szerint az eszköz 10 kilométer hosszú lenne és 3 méteres átmérővel rendelkezne, amiben kényelmesen elférnek a kisebb szondák. Ahhoz, hogy elérjék a kívánt sebességet egy többfokozatú lövedékgyorsítót képzeltek el, mely néhány másodperc alatt Mach 30 sebességre gyorsítaná a rakományt. Ami ezáltal megkezdhetné az útját az űrbe. Az ágyú nem tűzzel működne, ráadásul a rakományt nem hátulról, hanem oldalról lökné az eszköz. Prototípus már van, de sokkal kisebb, mint amekkorát a vállalat megálmodott.
5 hozzászólás

muki

10 hónapja, 3 hete és 3 napja

Nagyon érdekes terv az a helyzet.

válasz erre

Tommy

10 hónapja, 3 hete és 3 napja

10 kilométeres ágyú? meglepett smiley Az azért elég durva.

válasz erre

CharlieFirpo

10 hónapja, 3 hete és 4 napja

Nagyon érdekes elgondolás. meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

10 hónapja, 3 hete és 4 napja


válasz erre

Porthos

10 hónapja, 3 hete és 4 napja

Tulajdonképpen teljesen logikus.

válasz erre