A jövőben akár otthon is növeszthetünk majd húst egy mini gépnek köszönhetően

2025. október 04.
5.0661
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az elmúlt években egyre többen kísérleteznek a laboratóriumi körülmények között növesztett húsokkal, melyek segítenének a fenntarthatóságban, ám a készítmények többségét eddig csak szigorú körülmények között lehetett előállítani, ez azonban a jövőben megváltozhat egy gépnek köszönhetően.
 

A jövőben nagyon más lehet majd a vacsoránk, melyet akár egy sejtkultúrás csirkemellszelet is lehet majd, amit a konyhapulton lévő húsgépben növeszthetünk a semmiből. Ez a terve a Shojinmeat Projektnek, egy tokiói székhelyű művészeti kollektívának. A projekt Yuki Hanyu, egy kémia és nanotechnológia háttérrel rendelkező tudós ötlete, akit gyerekkora óta foglalkoztat a sejtkultúrás hús ötlete.

A folyamat egy kis állati őssejtmintával kezdődik, amely egy bioreaktorban szaporodik, végül olyan szövetet hoz létre, amely nagyon hasonlít a természetes izom- és zsírszövetre. Ez jellemzően ipari méretű tartályokban zajlik, de a projekt révén egy kompakt, otthonbarát változatot fejlesztenek ki, ami bármelyik háztartásban elfér. A tervek szerint nagyjából 400 dollárba kerülne a gép, de hogy ehhez mennyibe kerülne a hústenyésztéshez való alapanyagok, azt nem tudni. Ahogy arról sem ír a cég, hogy mennyi időbe telik megnöveszteni a húst.
4 hozzászólás

Fikarc

1 hónapja, 1 hete és 3 napja

Maradok az igazi disznóhúsnál... mosolygó smiley

válasz erre

Mordorer

1 hónapja, 1 hete és 3 napja

Kell hozzá egy bizonyos nem is tudom.... gusztus...

válasz erre

betyár

1 hónapja, 1 hete és 3 napja

Én is kihagyom röhögő smiley bár ha olcsóbb, mint a marhahús de ugyanolyan jó, akkor meggondolandó.

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 1 hete és 4 napja

Hát ezt azért kihagynám. röhögő smiley

válasz erre