A jelek szerint végleg elaludt a japán SLIM holdszonda, ami három holdi éjszakát is túlélt

2024. június 04.
9.8731
csirkee profilja, adatai
csirkee
Még az év elején landolt a Hold felszínén a JAXA SLIM leszállóegység, ami végül nem a lábain, hanem az orrán landolt, emiatt kétségessé vált, hogy a napelemek fel tudnak-e töltődni, ez végül sikerült és olyan annyira sikeres lett a küldetés, hogy az egység a vártnál jóval tovább működött.

A SLIM-nek eredetileg nem kellett volna egyetlen holdi éjszakát sem túlélnie, amikor a hőmérséklet akár -170 Celsius-fok is lehet. Ennek ellenére három holdi éjszakát követően is sikerült kapcsolatba lépni az űreszközzel a földi irányításnak, ami elképesztő teljesítmény, most azonban úgy tűnik végleg elaludt a SLIM.

A JAXA japán űrügynökség nemrégiben arról adott tájékoztatást, hogy a negyedik holdi éjszakát követően, május 24-én és 25-én is megpróbáltak kapcsolatba lépni az eszközzel, ám ez nem sikerült nekik. Az ügynökség munkatársai azonban nem adják fel, a következő holdi éjszakát követően is megpróbálnak kapcsolatba lépni a leszállóegységgel, ám nagyon kicsi az esélye annak, hogy a SLIM még valaha feléled.
landolt, emiatt kétségessé vált, hogy a napelemek fel tudnak-e töltődni, ez végül sikerült és olyan annyira sikeres lett a küldetés, hogy az egység a vártnál jóval tovább működött.'>
4 hozzászólás

zender

1 hónapja, 3 hete és 1 napja

Amit kellett elvégzett.

válasz erre

Ronalddo

1 hónapja, 3 hete és 1 napja

Jól nyomta azért a kis szerkezet. mosolygó smiley

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 3 hete és 1 napja

RIP.

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 3 hete és 1 napja

Így is túlteljesítette az elvárásokat.

válasz erre