A James Webb választ adhat arra, hogyan keletkezett a Föld

2023. november 13.
21.9451
csirkee profilja, adatai
csirkee
A James Webb űrteleszkóp nem csak gyönyörű fotókat tud készíteni a kozmoszról, de rengeteg adatot is gyűjt, melyeket folyamatosan elemeznek a kutatók, ráadásul nemrégiben vízgőzt észlelt bolygóképző korongokban, ami választ adhat arra, hogyan keletkezett a Föld.
 

A James Webb a közelmúltban adatokat gyűjtött a Bika csillagkeletkezési régiójában található két korongról, amely nagyjából 430 fényévnyire fekszik a Földtől. A két különböző, gázból és porból álló kompakt lemezen vízgőzt észlelt, amit tovább vizsgáltak a kutatók. A tudósok úgy vélik, hogy a jéggel bevont kis kőzetdarabok súrlódnak a bolygóképző korongokon belüli gázzal.

Ez a súrlódás megfosztja a kavicsokat az orbitális energiától, aminek következtében befelé vándorolnak, és végül összeállnak, ezt nevezik a kutatók kavics-akkréciónak. Ez a felfedezés alátámasztja azt a feltételezést is, hogy a Föld és más bolygók ennek a kavicsos akkréciónak köszönhetően jöttek létre, és az apró részecskék végül összeállnak, és elképesztően nagy bolygókká alakulnak. Az egész folyamat nagymértékben függ a kisebb kavicsok összekapcsolódásától, hogy protobolygókat hozzanak létre, amelyek aztán nagyobb gravitációjuknak köszönhetően még több kavicsot és darabot vonnak össze.
4 hozzászólás

Fikarc

3 hónapja, 2 hete és 5 napja

Jó ez a cucc na.

válasz erre

CharlieFirpo

3 hónapja, 2 hete és 5 napja

Elég rendesen megnyílt a világ mióta odafent van. mosolygó smiley

válasz erre

Kisfaludy82

3 hónapja, 2 hete és 5 napja

Nem mintha sokra megyünk vele, most inkább meg kéne menteni...

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 2 hete és 5 napja

Hát megint egy újabb elmélet, de száz százalékig biztos vagyok benne, hogy sosem fogjuk megtudni ezeket a dolgokat valójában.

válasz erre