A James Webb űrteleszkóppal sikerült megfigyelni, amint gejzír tör fel a Szaturnusz egyik holdjáról

2023. május 30.
18.8601
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Szaturnusz egyik holdjáról, az Enceladusról már régóta tudják a tudósok, hogy a felszín alatti óceánja gejzírként tör a felszínre, ám mindeddig nem sikerült megfigyelni a jelenséget, ám a James Webb űrteleszkópnak köszönhetően most végre hosszabban is láthatták a kutatók a párakilövellést.
 

A kutatók úgy vélik, hogy az Enceladus potenciális otthona lehet a földön kívüli életnek, ugyanis hidrogént találtak a holdon, ami a szerves élet egyik legfőbb feltétele. Ezt még a Cassini szonda műszerei rögzítették, amikor berepült a jégpáncél egyik résébe. A James Webb űrteleszkóppal most 4,5 percig tudták megfigyelni az Enceladust, ami egy sokkal nagyobb gejzír által létrehozott felhőt mért, mint korábban a Cassini.

A teleszkóp által rögzített adatokat még csak most fogják feldolgozni a kutatók, így valószínűleg arra is választ fogunk kapni, hogy milyen hőfoka lehet a gejzíreknek és arra is, hogy mekkora mennyiséget lövelt ki. De az adatok választ adhatnak arra is, hogy milyen az összetétele. A NASA egyik célja, hogy a közeljövőben missziót indítson az Enceladusra, ahol egy robotkígyó fedezné fel a zord vidéket.


Borító kép: NASA illusztrációja
4 hozzászólás

Ronalddo

4 hónapja, 2 hete

Kisfaludy82 írta:
Bírnám ha találnának valami idegen létformát.
Előbb utóbb biztos így lesz.

válasz erre

Kisfaludy82

4 hónapja, 2 hete

Bírnám ha találnának valami idegen létformát.

válasz erre

Porthos

4 hónapja, 2 hete

Érdekében hangzik, kíváncsian várom a fejleményeket!

válasz erre

CharlieFirpo

4 hónapja, 2 hete

Igazán kiváncsi leszek találnak e idegeneket..

válasz erre