A James Webb űrteleszkóp vízgőzt észlelt egy távoli exobolygón

2023. június 02.
18.3161
csirkee profilja, adatai
csirkee
A csillagászok már jó ideje felfedezték a 325 fényévnyire lévő WASP-18b elnevezésű exobolygót, mely egy nagyon különleges planéta, ugyanis hőmérséklete elér az akár 2700°C-ot is, a James Webb űrteleszkóppal most ezen a bolygón vízgőzt észleltek, ami még furcsábbá teszi a bolygót.

A főleg szén-monoxid uralta bolygón egy kutatócsoport most bizonyítékot talált a vízgőzre. A 2700°C-os hőmérsékleten a víz nemcsak gáz formájában lelhető fel, hanem sok vízmolekulák is szétválnak. Mivel ebben a spektrumban a víz jellemzői nagyon finomak, emiatt a korábbi megfigyelések során nehéz volt azonosítani őket.

A James Webb űrteleszkóp érzékeny műszereinek köszönhetően a kutatóknak sikerült beazonosítaniuk ezeket a vízmolekulákat. A kutatás vezetője szerint ilyen mérések segítségével az elkövetkező években bolygók széles körében képesek lesznek ilyen molekulákat kimutatni. A WASP-18b nem csak a vízgőz miatt érdekes, hanem amiatt is, mert egy év mindösszesen 23 órából áll, olyan közel van a csillagához.

Emiatt a bolygó egyik oldalán állandó napsütés van és forróság, míg a másik oldalán sötétség és kissé hűvösebb idő. Az obszervatórium a légkör részletes hőmérsékletét is meg tudta mérni különböző magasságokban.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

11 hónapja, 1 hete és 6 napja

Kemény hogy odáig is "ellátnak" már!

válasz erre

petrovicsz

11 hónapja, 1 hete és 6 napja

Komoly erők feszülhetnek azon a bolygón egymásnak amúgy, egyik oldal forró, másik oldal fagyos! meglepett smiley

válasz erre

Kisfaludy82

11 hónapja, 2 hete

Akár élet is lehet ott mondjuk.

válasz erre

Porthos

11 hónapja, 2 hete

Ejha jó meleg van ott. meglepett smiley

válasz erre