A James Webb űrteleszkóp vizet észlelt egy közeli üstökös körül

2023. május 16.
24.1951
csirkee profilja, adatai
csirkee
A James Webb űrteleszkóp már számos érdekes felfedezést tett működése során, most egy újabbról számolhatunk be, ugyanis nemrégiben a Jupiter és a Mars közötti fő aszteroidaövben található ritka üstökös körül vizet - pontosabban vízgőzt - észlelt, ami egy fontos mérföldköve lehet korai Naprendszerünk vizsgálatában.

A 238P/Read üstökös a jelek szerint az évmilliók alatt magában tudta tartani a jeget a fő aszteroidaövben, amiről eddig a kutatók csak sejtették, de a James Webbnek köszönhetően be is bizonyosodott. A JWST pontos spektroszkópiai adatai alapján sikerült a csillagászoknak megállapítani, hogy az üstökös körül vízgőz található.

Mindez akár azt is alátámaszthatja, hogy Földünkre aszteroida által került víz. A 238P/Read üstökös nem csak a vízgőz miatt annyira érdekes, hanem azért is, mert hiányzik belőle a szén-dioxid, amelyet a csillagászok vártak. A csapat szerint két lehetséges oka lehet a szén-dioxid hiányának: az egyik, hogy a Nap felmelegedése miatt veszített el, a másik, hogy könnyebben elpárologhat, mint a vízjég. Az üstökös jobb megértése és a hiányzó szén-dioxid rejtélyének megfejtése érdekében a kutatók azt tervezik, hogy más aszteroidaöv-üstökösöket is megfigyelnek a jövőben.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

1 éve, 2 napja

Döbbenet hogy mennyire jelen van a világban mindenfelé a víz. meglepett smiley Márpedig az az élet alapja...

válasz erre

Porthos

1 éve, 2 napja

Milyen fura látvány lehet egy ilyen jelenség. Kár hogy még messze az az idő amikor oda repül valami és közvetít..

válasz erre

CharlieFirpo

1 éve, 3 napja

Én csinálnék belőle egy űr-jégpályát. mosolygó smiley

válasz erre