A James Webb Űrteleszkóp homokvihart észlelt egy exobolygón

2023. március 27.
32.2211
csirkee profilja, adatai
csirkee
A James Webb űrteleszkóp a közelmúltban észlelt egy homokvihart, ám nem ez az igazán érdekes, hanem az, hogy mindezt egy 40 fényévnyire található VHS 1256b nevű exobolygón tette, ráadásul nagyon fontos adatokat sikerült rögzítenie az űreszköznek.

A NASA James Webb Űrteleszkópja szerint a 40 fényévnyire található bolygón homokvihart észlelt, ami elképesztő teljesítmény, hiszen ez elég messze van a Földtől. A kutatók szerint a VHS 1256b nevű exobolygó felhői apró homokszerű szemcsékből állnak, melyek olyan aprók mint a füst részecskéi. Beth Biller, az Edinburghi Egyetem tudósa elárulta, hogy egy fiatal planétáról van szó, ezért nagyon melegek a felhők.

A mérések szerint a légkör legfelső rétegei jóval forróbbak, körülbelül 812 Celsius-fokosak lehetnek a felhők. A James Webb érzékelőinek köszönhetően vízre, metánra, szén-monoxidra és szén-dioxidra utaló jeleket is talált a bolygón. A VHS 1256b nagyjából 12?18-szor nagyobb, mint a Jupiter. A bolygó két csillag körül kering és a keringési ideje nagyjából 10 ezer év.
4 hozzászólás

CharlieFirpo

2 hónapja, 1 hete és 4 napja

Menő hogy ilyeneket látni.

válasz erre

TEchie

2 hónapja, 1 hete és 5 napja

Tök jó hogy ilyeneket megfigyelünk, csak közben sazrrá ment a saját bolygónk...

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 1 hete és 5 napja

Durva hogy már ilyet is látnak az eszközök!

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 1 hete és 5 napja

Tök menő hogy ilyesmiket is látnak, kár hogy esélytelen oda eljutnunk..

válasz erre