A James Webb űrteleszkóp egy olyan galaxist észlel, melynek nem kellene léteznie

2024. február 27.
30.0701
csirkee profilja, adatai
csirkee
A NASA James Webb űrteleszkópja már számtalan izgalmas felfedezést tett, most éppen egy nagyjából 13 milliárd éves galaxist észlelt, melynek csillagászat jelenlegi modelljei szerint nem szabadna léteznie, mivel nagyobbnak tűnik, mint a Tejútrendszer, ami a tudósok szerint lehetetlen.

A tudósok egy ideje nyomon követték a ZF-UDS-7329 nevű galaxist, de csak a James Webbnek köszönhetően sikerült egy kicsit "közelebbről" is megfigyelniük. A számítások szerint a galaxis nagyjából 11-13 milliárd éves lehet. A kutatók megállapították, hogy a ZF-UDS-7329 sokkal fejlettebbnek tűnt, mint azt korábban lehetségesnek tartották.

A galaxis körülbelül négyszer annyi csillagot tartalmazott, mint a Tejút, és ezek a csillagok is ősinek tűnnek, körülbelül 1,5 milliárd évesek. A jelenlegi kozmológiai modellek szerint ennek nem szabadna megtörténnie, mert a sötét anyag állítólag nem volt elég érett abban az időben. A sötét anyagról még mindig nagyon keveset tudnak a kutatók, ezért is annyira különleges a most megfigyelt galaxis.

Themiya Nanayakkara, a tanulmány szerzője és a Swinburne University of Technology csillagásza szerint a mostani felfedezés kitolja a galaxisok kialakulásának és fejlődésének jelenlegi ismereteinek határait.
4 hozzászólás

Levi87

1 hónapja, 3 hete és 1 napja

Megint kiderül hogy konkrétan SEMMIT nem tudunk a minket körülvevő világról.

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 3 hete és 1 napja

Az milyen! röhögő smiley

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 3 hete és 1 napja

Minlyen durva hogy egy komplett galaxis egy kis pötty. röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

1 hónapja, 3 hete és 2 napja

Már meg sem lepődöm. Naponta jönnek az ilyesmi hírek.

válasz erre