A James Webb űrteleszkóp egy olyan exobolygót talált, melyet forró óceán boríthat

2024. március 08.
21.7411
csirkee profilja, adatai
csirkee
A James Webb űrteleszkóp segítségével sikerült rábukkanni egy különleges Naprendszeren kívüli bolygóra, melyet teljes egészében óceán boríthat a tudósok szerint, ám az érdekessége nem is ez, hanem sokkal inkább az a tény, hogy az óceán hőmérséklete 100 Celsius-fokos vagy még annál is több lehet.

A TOI-270 d exobolygó nagyjából 70 fényévnyire találhat a Földtől, és nagyjából kétszer nagyobb, mint a mi bolygónk. Az űrteleszkóp segítségével vízgőzt észleltek a planétán, valamint metán és szén-dioxid kémiai jeleit a légkörben. Mindezek alapján úgy vélik a kutatók, hogy az egész bolygó egy nagy óceán borítja, aminek a hőmérséklete meghaladhatja a 100 Celsius-fokot is.

A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint a magas légköri nyomás hatására lehetséges az, hogy folyékony maradjon ilyen hőmérséklet mellett az óceán, de azt egyelőre nem tudni, hogy lakható-e a bolygó, bár valószínűleg kicsi erre az esély, lévén nem túl barátságos. További érdekesség, hogy a bolygónak csak az egyik fele néz a csillaga felé, a másik sötétségben van, emiatt azon az oldalon nincs is forróság. A kutatók szerint további megfigyelések szükségesek ahhoz, hogy még többet megtudhassanak erről a különleges bolygóról.
4 hozzászólás

Kisfaludy82

3 hónapja, 2 hete

Még évszázadok mire eljut az emberiség ezekre a helyekre... Már ha egyáltalán...

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 2 hete

James Webb rengeteg izgalmas dolgot fedez fel..... amiket sosem fogunk látni. röhögő smiley

válasz erre

zender

3 hónapja, 2 hete

Frankó kis bolygóméretű termálmedence. röhögő smiley

válasz erre

CharlieFirpo

3 hónapja, 2 hete és 1 napja

Mint a Pokol! mosolygó smiley

válasz erre