A James Webb közelebbről is megvizsgálta a közeli spirálgalaxisok szívét

2023. február 21.
37.0571
csirkee profilja, adatai
csirkee
A James Webb űrteleszkóp az elmúlt hét hónapban mélyebben szemügyre vette néhány közeli spirálgalaxis szívét, hogy a több mint 100 kutatóból álló csapat még többet megtudjanak a csillagkeletkezésről, valamint arról, hogyan egyesül a por és a gáz a galaktikus képződményekben.

A Physics at High Angular resolution in Nearby Galaxies (PHANGS) együttműködés során a világ minden tájáról több mint 100 kutató dolgozik együtt azon, hogy még többet megtudjanak a csillagok keletkezéséről. Ehhez pedig rengeteg segítséget nyújt a James Webb, ami nagyon messzire is képes ellátni az infravörös képalkotó eszközeivel.

Az újonnan megosztott fotókon közvetlenül látjuk, hogy a fiatal csillagok képződéséből származó energia hogyan hat a körülöttük lévő gázra. A Webb középső infravörös műszerének (MIRI) képei rendkívül strukturált elemek hálózatának jelenlétét mutatják meg ezekben a galaxisokban, izzó porüregek és hatalmas barlangszerű gázbuborékok, amelyek a spirálkarokat szegélyezik.

A James Webb közelebbről is megvizsgálta a közeli spirálgalaxisok szívét - 2. kép

A PHANGS csapata olyan adatkészletek létrehozásán és közzétételén dolgozik, amelyek a Webb adatait a többi obszervatóriumból korábban beszerzett kiegészítő adathalmazokhoz igazítják, hogy elősegítsék a szélesebb csillagászati közösség felfedezésének felgyorsítását.

A James Webb közelebbről is megvizsgálta a közeli spirálgalaxisok szívét - 3. kép


A James Webb közelebbről is megvizsgálta a közeli spirálgalaxisok szívét - 4. kép

3 hozzászólás

Kisfaludy82

3 hónapja, 3 hete és 2 napja

Wooooow!

válasz erre

Ronalddo

3 hónapja, 3 hete és 2 napja

Látványos!

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 3 hete és 2 napja

Nagyon brutál!

válasz erre