A James Webb egy olyan csillagot fotózott le, mely hamarosan robbanni fog

2023. március 15.
36.5921
csirkee profilja, adatai
csirkee
Az Amerikai Űrkutatási Hivatal tegnapi napon megosztott egy friss fotót, melyet a James Webb űrteleszkóp örökített meg, melyen egy 15 ezer fényévre található Wolf-Rayet-csillag látható, ami hamarosan fel fog robbanni, melyből később akár új bolygók is keletkezhetnek.

A Nyilas csillagképben található WR-124-nek nevezett csillagot tavaly júniusban kezdték el megfigyelni. A WR-csillagok a világegyetem legfényesebb és legnagyobb tömegű csillagai közé tartoznak, felszíni hőmérsékletük jellemzően 50 000 kelvin fölötti, ami elérheti a 100 000 kelvint is. Az ilyen csillagok anyagvesztése nagyon gyors, néhány millió éves élettartamuk alatt a Nap tömegének többszörösét veszítik el, majd felrobbannak.

A WR-124 csillagnak a tömege 30-szorosa a Napnak, és eddig körülbelül 10 Napnak megfelelő anyagot dobott ki magából, így hozta létre a képen látható izzó gázt és kozmikus port. A kozmikus por olyan dolog, amelyet a csillagászok szívesen tanulmányoznak, hiszen ez az univerzum egyik elengedhetetlen építőköve. A James Webb űrteleszkóp infravörös fénye segítségével sikerült ilyen részletes képet alkotni a jelenségről.

A James Webb egy olyan csillagot fotózott le, mely hamarosan robbanni fog - 2. kép

4 hozzászólás

techiii

2 hónapja, 3 hete és 2 napja

Nagyon komoly látvány.

válasz erre

Porthos

2 hónapja, 3 hete és 2 napja

De brutál!

válasz erre

Ronalddo

2 hónapja, 3 hete és 2 napja

De komoly!

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 3 hete és 2 napja

Hihetetlen szép!

válasz erre