A James Webb eddig soha nem látott részleteket tár fel a Tejútrendszer közepéről

2023. november 21.
20.6401
csirkee profilja, adatai
csirkee
A James Webb űrteleszkóp most egy egészen "közeli" galaxist nézett meg közelebbről, méghozzá a miénket, a Tejútrendszert, annak is a középső területét, a Nyilas csillagkép C csillagképző régióját, mely körülbelül 300 fényévre van a Tejútrendszer központi szupermasszív fekete lyukától.

Ezen a területen fél milliónál is több csillag található, melyekről egészen részletgazdag képet sikerült készítenie a James Webb NIRCam műszerével. A megfigyelőcsoport vezető kutatója, Samuel Crowe elmondása szerint soha nem készült infravörös adat erről a régióról olyan felbontással és érzékenységgel, mint amit a Webb készített most.

Az új adatok lehetővé teszik a kutatók számára, hogy tanulmányozzák a csillagkeletkezést ilyen környezetben, oly módon, ami korábban nem volt lehetséges, ugyanis itt ez a Tejútrendszer legszélsőségesebb része. A képen a kék foltok óriási mennyiségű ionizált hidrogénből álló felhők, melyekből később csillagok lesznek. Egy hatalmas, Napunk tömegénél több mint 30-szor nagyobb protocsillag is található ebben a régióban több százezer csillaggal egyetemben.

A James Webb eddig soha nem látott részleteket tár fel a Tejútrendszer közepéről - 2. kép

5 hozzászólás

CharlieFirpo

6 hónapja, 2 hete és 5 napja

Elképesztő! meglepett smiley

válasz erre

Ronalddo

6 hónapja, 2 hete és 5 napja

Brutális, mint egy festmény!

válasz erre

Kisfaludy82

6 hónapja, 2 hete és 5 napja

Igencsak megnyitotta az űrt ez a teleszkóp amúgy.

válasz erre

TEchie

6 hónapja, 2 hete és 5 napja

Wooooow micsoda látvány! meglepett smiley

válasz erre

Porthos

6 hónapja, 2 hete és 5 napja

Milyen iszonyat jól néz ki!

válasz erre