Advertisement

A Hubble lencsevégre kapott egy furcsa galaxisütközést

2022. november 27.
51.4901
csirkee profilja, adatai
csirkee
Amióta a James Webb űrteleszkóp munkába állt, lenyűgöző képeket kapunk tőle, ám nem szabad megfeledkezni a Hubbleről sem, ami már régóta készít különleges fotókat a világunkról és most is éppen egy ilyet osztott meg a NASA.

Az Amerikai Űrügynökség és az ESA (Európai Űrügynökség) a napokban tett közzé egy fotót az Arp-Madore 417-391-ről, ami egy furcsa galaxisütközés, mely körülbelül 670 millió fényévnyire van tőlünk. A gravitációs kötélhúzásuk furcsa gyűrűszerű alakot hozott létre, ahol a két galaktikus mag viszonylag közel van. A teleszkóp a régóta működő Advanced Camera for Surveys segítségével észlelte az egyesülést.

A felfedezés után valószínűleg a James Webb űrteleszkópot is rá fogják állítani, hogy még pontosabb adatokat tudjanak megszerezni a különleges jelenségről, ugyanis a Hubble-nek már nincs sok hátra. Az elmúlt években számos rendszerhiba merült fel nála és a jelek szerint 2030-ban a Földre fog zuhanni. A NASA és a SpaceX azonban azon dolgozik, hogy az űrteleszkópnak egy újabb pályát találjanak, hogy aktív maradjon.

A Hubble lencsevégre kapott egy furcsa galaxisütközést - 2. kép

5 hozzászólás

Porthos

2 hónapja, 1 hete és 1 napja

De jól néz ki basszus!

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 1 hete és 2 napja

Nagyon jól néz ki!

válasz erre

Levi87

2 hónapja, 1 hete és 2 napja

Iszonyat menő!

válasz erre

Fikarc

2 hónapja, 1 hete és 2 napja

Be****ás!

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 1 hete és 2 napja

Annyira szép képeket tudnak csinálni!

válasz erre