A hónap végén megszűnik a CentOS 6 támogatása

2020. november 03.
22.4851
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
darkomen profilja, adatai
darkomen
Azok számára, akik szerveren futtatnak Linux környezetet vagy szeretik hosszú ideig használni ugyanazt a rendszert, a CentOS mindig is kiváló döntés volt, hiszen ez az egyik leghosszabb támogatási idővel rendelkező rendszer, köszönhetően az alapját képező Red Hat Enterprise Linux életciklusának.

Mivel a Red Hat elsősorban céges környezetbe szánja a saját Red Hat Enterprise Linux (RHEL) rendszert, így nem csoda, hogy a kódbázisára építkező CentOS is ugyanazt a támogatási ciklust használja, természetesen ingyenes formában.

A CentOS 6 eredetileg még 2011-ben jelent meg, utolsó kiadása a 6.10 2018-ban érkezett, és ezzel együtt végetértek a csomag frissítések, azóta már csak biztonsági frissítések érkeztek hozzá. Ennek a támogatásnak viszont hamarosan vége. A CentOS csapata figyelmezteti felhasználóit, hogy a CentOS 6 november végén elveszti a támogatását, tehát onnantól kezdve már biztonsági frissítések sem érkeznek a rendszerhez.

Aki még használ ilyen rendszert, annak ajánlott mihamarabb átállnia CentOS 7-re, amelyik most éri el a teljes támogatási időszak végét és onnantól 2024-ig kap biztonsági frissítéseket vagy ha van rá mód, akkor egyből CentOS 8-ra ajánlott frissíteni, ami 2024-ig élvezi a teljes támogatást és a biztonsági támogatás 2029-ig tart.
4 hozzászólás

darkomen

3 éve, 11 hónapja és 4 napja

Levi87 írta:
Miért frissítene bárki 7-re, amikor már 8 van? meglepett smiley
Az ilyen hosszú életű disztribúcióknak pont az a lényege, hogy az alapja nem változik, vagy csak nagyon minimális mértékben. Ekkora időközös kiadásokkal nagyon sok minden változik a motorháztető alatt. Ha adott cégnek van egy saját fejlesztésű szerver alkalmazása, akkor az nem biztos, hogy könnyen migrálható egyik verzióról a másikra.

A 7-es azért tud jobb választás lenni, mert adott alkalmazást kevesebb változáshoz kell igazítani és onnantól nem jön már közbe olyan módosítás a használt könyvtárak és alkalmazások részéről, ami esetleg törné a saját programjukat. A 8 esetén még simán előfordulhat, hogy egy programnak olyan kiadása érkezik, ami egy funkciót tör mert nem kompatibilis a régi verzióval és akkor a rá építkező szoftverek mind törnek vele együtt.

válasz erre

rDAVE

3 éve, 11 hónapja és 4 napja

inkognito írta:
Nagyon durva, hogy milyen sokáig támogatnak.
Red Hat kereskedelmi cucc, ez meg abból táplálkozik. röhögő smiley Ott azért elvárt, hogy sokáig menjen, sőt ott még nem kötelező váltani, mert lehet kérni további támogatást. Red Hat Enterprise Linux 5 jár le most 13 év után, a 6-ot még kiterjesztheted 2024-ig.

válasz erre

Levi87

3 éve, 11 hónapja és 4 napja

Miért frissítene bárki 7-re, amikor már 8 van? meglepett smiley

válasz erre

inkognito

3 éve, 11 hónapja és 4 napja

Nagyon durva, hogy milyen sokáig támogatnak.

válasz erre