A harvardi tudósoknak sikerült kifejleszteni egy új tintát, amivel 3D-nyomtatott szívizmot tudnak készíteni

2023. július 28.
16.7191
csirkee profilja, adatai
csirkee
A 3D nyomtatási technológiát már több területen is sikerült használni, többek között épületek nyomtatására és az orvostudományban is, most éppen harvardi tudósoknak sikerült egy új, zselatinszálakat tartalmazó hidrogél tintát kifejleszteni, amivel képesek 3D-nyomtatott szívizmot készíteni.

A rostanyaggal infundált gél (FIG) tinta lehetővé teszi a 3D-nyomtatott szívizomsejtek számára, hogy összehangoltan verjenek, mint egy emberi szívkamra. A kutatók célja a szívbetegségek új gyógymódjainak felfedezése, hosszú távon pedig a beültethető szövetek előállítása. A folyamat legnagyobb kihívása a rostok és a hidrogél kívánt arányának fenntartása volt a tintában.

Miután ezt sikerült elérni, elektromos stimulációt alkalmaztak FIG tintával készült 3D-nyomtatott struktúrákon, ami összehangolt összehúzódási hullámot váltott ki. Úgy működött, mint egy emberi szív, amikor dobog. A csapat azt reméli, hogy a FIG tintát kétkamrás miniatűr szívbillentyűk építésére használhatják majd. Ezzel rengeteg információt megtudhatnak a szív működéséről és gyógyításáról is.sikerült egy új, zselatinszálakat tartalmazó hidrogél tintát kifejleszteni, amivel képesek 3D-nyomtatott szívizmot készíteni.'>
3 hozzászólás

Levi87

11 hónapja, 1 hete és 5 napja

Néha kegyetlenül rácsodálkozom, hol tart egyik másik tudományág.

válasz erre

Kisfaludy82

11 hónapja, 1 hete és 5 napja

Basszus, ez már valami!

válasz erre

Porthos

11 hónapja, 1 hete és 5 napja

Na az überdurva! meglepett smiley

válasz erre