A halott csillagok akár egymilliárd éven keresztül is rádióhullámokat bocsáthatnak ki

2019. augusztus 07.
3.0821
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Akadnak csillagok, amik nem egy szupernóva, azaz csillagrobbanás formájában érnek véget, hanem szimplán szépen lassan elveszítik a külső rétegeiket, és így válnak tulajdonképpen halott csillagokká.

Egy új tanulmány viszont kimondja, hogy nem kizárt, hogy meg lehet vizsgálni még ezeket a halott csillagokat is. Lehetséges ugyanis bizonyos esetekben, hogy ezek az elhalt bolygók fémben gazdagok és kölcsönhatásba léphetnek a fehér törpéjük (az az állapot, ami a csillagfejlődés végső szakasza) mágneses mezejével. Ez az interakció rádióhullámokat generál, és a magok elég hosszú ideig életben maradhatnak, hogy a rádióteleszkópok a Földön észlelhetők legyenek.

A csapat lemodellezte, hogy ezek a lecsupaszított csillagok meddig tudnak életben maradni, és úgy fest, hogy akár 100 milliótól 1 milliárd évig is rádióhullámokat bocsáthatnak ki, ez pedig elég hosszú idő ahhoz, hogy a Földről meg lehessen vizsgálni egy-egy ilyen halott csillagot.
3 hozzászólás

Kisfaludy82

5 éve, 13 napja

Senki nem lesz aki ellenőrizze az állítás valódiságát. mosolygó smiley

válasz erre

petrovicsz

5 éve, 14 napja

Hogy a francba állapították ezt meg? meglepett smiley

válasz erre

Ronalddo

5 éve, 14 napja

Bakker, elképesztő! meglepett smiley Ha ezt a rengeteg energiát valahogy képesek lennénk kiaknázni, felhasználni... Előttünk állna az univerzum. De addig ****akodunk ilyen Holdig alig eljutásokkal. röhögő smiley

válasz erre