A hallucinogén gombák segíthetnek a depresszió leküzdésében

2022. június 07.
52.9361
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
csirkee profilja, adatai
csirkee
Jelenleg a depresszióban szenvedők 30%-a nem reagál az antidepresszáns kezelésekre, de úgy tűnik, hogy a jövőben a hallucinogén gombák lehetnek a megoldások, ugyanis ezek sokkal gyorsabban képesek hatni a depresszióban szenvedő emberekre, mint a gyógyszerek.

A legtöbb depresszióban szenvedő betegnek valamilyen antidepresszánst szoktak az orvosok felírni, azonban ezek hatása nem minden betegnél jár sikerrel, sokszor hónapokba telik, mire egyáltalán hatnak. A Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmány rávilágított arra, hogy az úgynevezett "varázsgombák" gyorsabban és hatékonyabban segíthetnek a betegeken.

A pszilocibin - a varázsgombák hatóanyaga - egy hallucinogén, amely megváltoztatja az agy válaszát a szerotonin nevű vegyi anyagra. Ez az anyag képes csökkenteni a mediális prefrontális kéreg aktivitását, amely az agy számos kognitív funkcióját szabályozza, beleértve a figyelmet, a gátló kontrollt, a szokásokat és a memóriát. A tapasztalatok szerint, a gombát használók nyitottabb elméről számoltak be, jobban érzékelték a külvilágot és a szorongás is elmúlt.

A kutatás során összehasonlítottak két csoportot: az egyik pszilocibin hatóanyagú gombát kapott, míg a másik klasszikus antidepresszánst. Már az első napot követően változást fedeztek fel a kutatók azoknál, akik gombát kaptak, az fMRI mérések általános növekedést mutattak ki az agy különböző hálózatai között, ami jellemzően csökkent a súlyos depressziót. Bár még rengeteg kérdés van a varázsgombák használatával kapcsolatban az orvostudomány terén, de bíztatóak a kutatási eredmények, hogy a jövőben akár ezekkel gyógyítsák a betegeket.
5 hozzászólás

betyár

2 éve, 9 napja

Jól hangzik.

válasz erre

Kisfaludy82

2 éve, 9 napja

Ezért nem voltam soha depis a bulikon.. röhögő smiley nyelvnyújtó smiley

válasz erre

inkognito

2 éve, 9 napja

A természet gyógyító erejénél nincs jobb.

válasz erre

marco

2 éve, 9 napja

Mostanában én is olyan depressziósnak érzem magam...... Hol kell feliratni? meglepett smiley

válasz erre

CharlieFirpo

2 éve, 9 napja

Én mindig tudtam hogy ez a megoldás. röhögő smiley

válasz erre