A Google DeepMind AI-ja másodpercek alatt feltöri a fehérjék 3D-s szerkezetét

2022. július 29.
27.4091
csirkee profilja, adatai
csirkee
Hihetetlen áttörést ért el a Google DeepMind mesterséges intelligenciája, az AlphaFold ugyanis több mint 200 millió fehérje szerkezetét törte fel, ezzel pedig lehetővé tette a tudósok számára azt, hogy a jövőben előrelépést érjenek el a genetikai betegségek terén.
 

Eddig a tudósoknak sokszor hónapokba de volt, hogy évekbe telt mire egy fehérje 3D-s szerkezetét megfejtették, most a mesterséges intelligencia ezt másodpercek alatt megteszi. A fehérjék az élet építőkövei, és számtalan szerepet töltenek be a szervezetben, ezeknek a fehérjéknek pedig egyedi 3D-s szerkezete van. A biológusok évtizedek óta megpróbálták megjósolni a fehérjeszerkezeteket drága kísérleti eszközökkel, de nem mindet sikerült feltörni.

Az AlphaFold 2020-as megjelenésével világszerte több mint félmillió kutató használta a mesterséges intelligencia alkalmazást. Miután az AI megismerte az eddig feltört fehérjeszerkezeteket, megtanulta dekódolni a többit. Demis Hassabis, a DeepMind vezetője egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy egy új korszak elején járunk a digitális biológiában.

Az új szerkezeti előrejelzésekkel a tudósok jobban megérthetik , hogy a fehérjék egyedenként eltérő változatai összefüggésben állnak-e betegségekkel. Ezáltal új gyógyszereket, vakcinákat hozhatnak létre, valamint jobban megismerhetik a genetikai betegségeket is.
5 hozzászólás

techiii

2 hónapja, 1 hete és 1 napja

Nem semmi. remélhetőleg tényleg a hasznukra lesz.

válasz erre

Kisfaludy82

2 hónapja, 1 hete és 1 napja

Az komoly.

válasz erre

betyár

2 hónapja, 1 hete és 1 napja

Ez azért elég jól hangzik.

válasz erre

CharlieFirpo

2 hónapja, 1 hete és 2 napja

Nem semmi áttoörés elején állunk mostanában. Csak az a baj hogy mindig eltűnnek ezek a felfedezések, fejlesztések a süllyesztőben. Jön valami nagy bejelentés aztán soha nem hallunk róla többet...

válasz erre

Levi87

2 hónapja, 1 hete és 2 napja

Végre hogy elindulnak ebbe az irányba is, nagyon le van állva a tudomáynos fejlődés mostanában.

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink