A futótűz legkorábbi bizonyítékára bukkanhattak tudósok

2022. június 29.
47.2171
csirkee profilja, adatai
csirkee
Paleobotanikusok rálelhettek a világ talán első futótűzére Wales-ben, ahol 430 millió éves elszenesedett maradványokat találtak, melyek ősi iszapkőben rekedtek és a vizsgálatok szerint, az úgynevezett szilur növényzeten söpörhetett végig a tűz.
 

Dr. Ian Glasspool és Robert Gastaldo a Geology folyóiratban számolt be felfedezéséről, miszerint megtalálhatták a világ első futótüzét. Körülbelül 430 millió évvel ezelőtt, a Föld történetének szilur korszakában söpörhetett végig a tűz az akkor még csak szilur növényzet, ugyanis ekkor még nem voltak fás szárú növények.

A leletek szerint egy különleges gomba (Prototaxites) - mely akár 8 méter magasra is megnőhetett és 1 méter átmérőjű lehetett -, gyulladhatott meg. A faszén maradványok, melyekre rátaláltak a tudósok megőrizték a Prototaxites sejtszerkezetének részleteit. Dr. Glasspool szerint ezek a különös organizmusok lángra lobbanhattak, és maguk után hagyhatták a megfeketedett nyomokat.

A futótűz legkorábbi bizonyítékára bukkanhattak tudósok - 2. kép

Ezzel a felfedezéssel mintegy 10 millió évvel visszatolják a legkorábbi bizonyítékot a földi erdőtüzekre. Arra is fény derülhet ezzel a lelettel, hogy mennyi lehetett több millió évvel ezelőtt a légkör oxigén tartalma. Ma körülbelül 21% ez az arány, ahhoz, hogy tűz alakuljon legalább 16%-os légköri oxigénre van szükség. Tehát már akkoriban ilyen magas lehetett az oxigén tartalom a légkörben.
5 hozzászólás

CharlieFirpo

1 hónapja, 2 hete

Bírom ezt a kormeghatározást mindig úgy hogy semmilyen referencia nincs.

válasz erre

inkognito

1 hónapja, 2 hete

az kemény lelet

válasz erre

Fikarc

1 hónapja, 2 hete

miket találnak, döbbenet.

válasz erre

Kisfaludy82

1 hónapja, 2 hete és 1 napja

Csak akkor nem okozott számunkra olyan nagy problémát...

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 2 hete és 1 napja

Mennyire durva hogy milyen ősi dolgokra bukkannak!

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink