A Földnél egy kisebb és sűrűbb exobolygót fedeztek fel

2021. december 03.
71.6421
WickedSick profilja, adatai
WickedSick
Amikor Naprendszerünk 4,6 milliárd évvel ezelőtt kialakult, apró por- és jégszemek kavarogtak körülöttünk, amelyek a Nap kialakulásából maradtak vissza - idővel összeütköztek és egymáshoz tapadtak.
 

Ahogy nőtt a méretük, a gravitáció segített nekik összecsapódni. Az egyik ilyen kőzetből alakult ki a Föld, amelyen élünk. Ma már úgy véljük, hogy az éjszakai égbolt legtöbb csillaga körül saját bolygók is keringenek. A csillagászok már több mint ezer gázóriás bolygót találtak. A hangsúly most a sziklás, Föld méretű bolygók keresésére helyeződik. Arra számítanak a kutatók, hogy ezek is hasonlóan nagy számban fordulnak elő, de mivel sokkal kisebbek, nehezebb megtalálni őket.

A Science folyóiratban megjelent új tanulmány egy kisbolygó legújabb felfedezését dokumentálja, amely a GJ 367b katalógusszámot kapta. A kutatócsoport tagjai a TESS műholddal vették észre a GJ 367b első jeleit. A műhold által megfigyelt több millió csillag közül az egyiknek a fényessége apró, de ismétlődő csökkenést mutatott.

Ez annak az árulkodó jele, hogy a bolygó minden keringési pályáján elhalad a csillaga előtt, és elzárja a csillag fényének egy részét. A fényességcsökkenés mindössze 0,03%-os mélységű volt, ami olyan sekély, hogy közel van a kimutathatóság határához. Ez azt jelenti, hogy a bolygónak kicsinek kell lennie, a Földhöz hasonlónak.

A mérések szerint ez a bolygó sűrűbb, mint a Föld. Míg a Föld magja vasból van, amelyet kőzetköpeny vesz körül, addig ez a bolygó olyan sűrű, hogy szinte csak vasból áll, így a Merkúrhoz hasonlít inkább.
4 hozzászólás

Fikarc

9 hónapja, 5 napja

Oké, nagyon érdekes. De közben itthon meghal a Föld...

válasz erre

Porthos

9 hónapja, 5 napja

Micsoda nyersanyagforrások vannak odafent, soda hogy még nem bányásszák ezeket!

válasz erre

betyár

9 hónapja, 5 napja

CharlieFirpo írta:
Mindig elgondolkodom, ezeket hogy állapítják meg milliárdszor milliárd kilométerekről?
Ez egy jó kérdés.

válasz erre

CharlieFirpo

9 hónapja, 6 napja

Mindig elgondolkodom, ezeket hogy állapítják meg milliárdszor milliárd kilométerekről?

válasz erre

új kommentek

legutóbbi hozzászólások
 

Közösségi felületeink