A Föld belső magjának forgása elkezdett lassulni, ami hatással lehet mindannyiunkra

2024. június 15.
8.4261
csirkee profilja, adatai
csirkee
A Földünk belső magjáról még mindig keveset tudunk, azonban egy friss tanulmány megerősítette, hogy a mag lassulni kezdett, ami hatással van a bolygónk mágneses terére, valamint a nappalok hosszára is - igaz, csak a másodperc néhány töredékével, egyelőre nem kell az óraátállítással foglalkozni.

A Dél-kaliforniai Egyetem kutatócsapata 121 olyan földrengés adatait hasonlította össze, amelyek 1991 és 2023 között keletkeztek a Déli-Sandwich-szigeteken. Ezen események mindegyike jelentős visszhangot váltott ki a bolygón. A kutatók megbecsülhetik a belső mag helyzetét és mozgását azzal, hogy megvizsgálják ezen hullámok hogyan gyorsulnak, lassulnak és kölcsönhatásba lépnek egymással.

Az adatokból kiderült, hogy a mag 2003 és 2008 között gyorsabban forgott, mint a földköpeny és a földkéreg, azonban 2008-tól kezdve valami megváltozott és elkezdett lassulni. Mindez sok mindenre hatással lehet a bolygónkra nézve, hiszen még mindig nagyon keveset tudunk a belső mag szerkezetéről, mivel nagyjából 4800 km-es mélységben található. Aggódni azonban felesleges - állítják a kutatók.
4 hozzászólás

Kisfaludy82

1 hónapja,

Amíg forog addig nincs baj.

válasz erre

Tommy

1 hónapja, 1 napja

Amúgy para ezt olvasni.

válasz erre

Levi87

1 hónapja, 1 napja

Lassabban megy le a víz a lefolyóban? nyelvnyújtó smiley röhögő smiley

válasz erre

Porthos

1 hónapja, 1 napja

Mag című film, megvan? kacsintó smiley


válasz erre