A csillagászokat is megdöbbentette az a csillag, melynek egyik fele hidrogénből, a másik héliumból áll

2023. július 21.
17.1071
csirkee profilja, adatai
csirkee
Még mindig rengeteg meglepetést tud okozni az univerzum a kutatók számára, ugyanis a kaliforniai Palomar Obszervatóriuma felfedezett egy csillagot, mely több mint 1000 fényévnyire van a Földtől a Hattyú csillagképben, ami két különféle anyagból áll, ilyet pedig még nem láttak.

A Janus névre keresztelt csillag - nevét a kétarcúságáról ismert római isten után kapta - két oldalát két különböző elem alkotja. Ez a csillag élete végső stádiumában van, kezd kihűlni és elhalványodni, aminek következtében megváltozott az anyagösszetétele is. Az észlelések szerint az egyik fele szinte teljes egészében hidrogénből, míg a másik fele héliumból áll.

A kutatók megfigyelték a fehér törpét, melynek során kiderült, hogy a Janus 15 percenként forog a tengelye körül, míg a hidrogén-hélium kettősséget spektrometriai mérésekkel sikerült kimutatniuk. A tudósok úgy vélik, hogy ez a kettősség úgy jöhetett létre, hogy a nehezebb elemek a magba süllyednek, míg a hélium és a hidrogén a felszínen kavarog gázfelhőkben. A két anyag összekeveredését, valószínűleg egyfajta aszimmetrikus mágneses mező okozhatja.
3 hozzászólás

Fikarc

4 hónapja, 3 hete és 4 napja

Mennyi csoda van az égben!

válasz erre

betyár

4 hónapja, 3 hete és 4 napja

Nagyon fura egy jelenség.

válasz erre

Porthos

4 hónapja, 3 hete és 4 napja

Döbbenet mik vannak!

válasz erre