A csillagászok új csillagkeletkezési zónát tártak fel a Kis Magellán-felhőben

2023. január 16.
56.2791
csirkee profilja, adatai
csirkee
Újabb izgalmas felfedezésre bukkantak a csillagászok a James Webb űrteleszkópnak köszönhetően, amivel sikerült feltárni számos új csillagkeletkezési zónát az NCG 346-ban, amely egy nyitott csillaghalmaz a Kis Magellán-felhőben, a Tejútrendszerünkhöz közeli törpegalaxisban.
 

Az NGC 346 körülbelül 210 000 fényévre található a Tukán csillagképben, átmérője 150 fényév, tömege pedig 50 000 naptömeg. A csillagászok azért kezdték el vizsgálni a területet, mert a Kis Magellán-felhőben lévő fémek sokban hasonlítanak a galaxisok évmilliárdokkal ezelőtti korszakára, amikor a csillagkeletkezés a csúcson volt. Körülbelül 2-3 milliárd évvel az Ősrobbanás után a galaxisok nagy ütemben alkottak csillagokat.

A még kialakuló protocsillagok megfigyelésével a csillagászok megtudhatják, hogy a Kis Magellán-felhőben a csillagkeletkezési folyamat eltér-e attól, amit a Tejútrendszerben észlelnek. A csillagászok gázt észleltek a protocsillagok körül az NGC 346-on belül, de a Webb közeli infravörös megfigyeléseinek köszönhetően először sikerült port is észlelni ezeken a korongokon. Mindez nemcsak a csillagok építőköveit jelentik, hanem potenciálisan a bolygókét is.

A csillagászok új csillagkeletkezési zónát tártak fel a Kis Magellán-felhőben - 2. kép

4 hozzászólás

CharlieFirpo

11 hónapja, 1 hete és 5 napja

Elképesztő!

válasz erre

Fikarc

11 hónapja, 1 hete és 5 napja

Brutál!

válasz erre

Kisfaludy82

11 hónapja, 1 hete és 5 napja

Woooooow!

válasz erre

Porthos

11 hónapja, 1 hete és 5 napja

Hihetetlen a látvány!

válasz erre