A csillagászok katalogizálni szeretnék a Hold körül keringő űrszemetet

2023. február 20.
36.6551
csirkee profilja, adatai
csirkee
A csillagászokat már évek óta aggasztja a Föld körül keringő hatalmas űrszemét, ám nem csak ott szemetelünk már, amióta elindult az 1960-as években az Apollo program, a Hold körül is egyre több szemét található, amit most katalogizálni szeretnének a csillagászok.

Szakértők becslése szerint néhány tucatnyi űrszemét, például kiégett rakétatestek, megszűnt műholdak és a küldetésekkel kapcsolatos törmelékek keringenek a ciszlunáris űrben - a Föld és a Hold közötti térben. Bár ez még mindig nem olyan nagy mennyiség, a kutatók mégis nagyon keveset tudnak ezekről, legfőképpen azt nem, hogy hol találhatóak.

Az Arizonai Egyetem bolygótudósai most elkötelezték magukat, hogy teleszkópok és meglévő adatbázisok segítségével katalogizálják az űrben található ember által okozott szemetet, hogy a jövőbeli holdküldetések során ne okozzanak problémát. Ezzel elkészítik a világ első cislunáris űrobjektum-katalógusát. Ezidáig még csak néhány tucat törmelékdarabot tudtak azonosítani, de folyamatosan dolgoznak.
6 hozzászólás

CharlieFirpo

3 hónapja, 2 hete

Az a kemény hogy ott tartunk hogy erre szükség van..

válasz erre

Ronalddo

3 hónapja, 2 hete

Sok sikert.

válasz erre

inkognito

3 hónapja, 2 hete

Szép kis programot csináltak maguknak.

válasz erre

Kisfaludy82

3 hónapja, 2 hete

Ez kemény meló lesz!

válasz erre

techiii

3 hónapja, 2 hete

Lesz mit katalogizálni

válasz erre

Porthos

3 hónapja, 2 hete és 1 napja

Hát igen, ideje ezzel is foglalkozni már..

válasz erre