A Claude AI másodpercek alatt képes megérteni egy egész könyvet

2023. május 16.
21.2811
csirkee profilja, adatai
csirkee
A ChatGPT tavalyi megjelenése magasra tette a mércét a mesterséges intelligencia szoftverek piacán, ám úgy tűnik érkezett egy rivális, az Anthropic Claude AI szoftvere, mely pillanatok alatt képes megérteni egy körülbelül 75 000 szót tartalmazó könyvet, ami előny lehet nagy adatmennyiségek elemzése esetén.

Számítástechnikai értelemben a token az adatfeldolgozás egyszerűsítésére használt szavak töredéke. A tokenek mennyiségét, amelyet egy nagy nyelvi modell (LLM) egy adott időpontban feldolgozni képes, kontextusablaknak nevezzük, ami hasonló a rövid távú memóriához. Egy átlagos ember 100 000 tokent tud elolvasni körülbelül öt óra alatt, ám ennél több idő kell ahhoz, hogy elemezni tudja az információkat.

Az OpenAI GPT-4 LLM kontextusablaka 4096 tokenből áll (nagyjából 3000 szóból). Ezzel szemben a ClaudeAI környezeti ablaka körülbelül 9 000 token volt, de a vállalat most 100 000 tokenre (75 000 szóra) növelte. A vállalat betöltötte a chatbotnak A Nagy Gatsby című könyvet, ám egyetlen sort módosítottak benne. A chatbotnak megkellett ezt a módosítást találnia és mindössze 22 másodperc alatt sikerült is neki.

Az Anthropic emellett a mesterséges intelligencia segítségével feldolgozta egy podcast hatórás felvételének átiratát, összefoglalta azt, és válaszolt a kérdésekre. A vállalat szerint a jövőben pénzügyi jelentéseknél és a jogi dokumentumoknál is alkalmazni lehet majd az általuk fejlesztett mesterséges intelligenciát.
4 hozzászólás

Fikarc

4 hónapja, 2 hete és 2 napja

Pillanatok alatt kiolvassa az SSD-met.

válasz erre

Kisfaludy82

4 hónapja, 2 hete és 2 napja

Nem hittem volna hogy valaha is irigyelni fogok egy AI-t.

válasz erre

Porthos

4 hónapja, 2 hete és 2 napja

Könnyű lehet neki a suliban.

válasz erre

CharlieFirpo

4 hónapja, 2 hete és 3 napja

Rituális dolgokat művelnek ezek a cuccok!

válasz erre